Kymi GP 2021 osallistujat 


 

Aetos Kronos – Magnus A Djuse

Kasvattaja Allev. Kronos S.R.L. Soc Agr, Italia

Omistaja Team Snyder AB & Aetos Dios AB, Ruotsi

Valmentaja Jerry Riordan

Hoitaja Heli Tarrimaa

Aetos Kronos kuuluu Ruotsin hurjaan 5-vuotisikäluokan kärkihevosiin, yhdessä Don Fanucci Zetin ja Hail Maryn kanssa.

Aetos Kronos aloitti jo 2-vuotiaana. Ura eteni nousujohteisesti, ikäluokan kärkikisassa Svensk Uppfödningslöpningissä tuli kolmossija.

Kolmivuotiskausi oli upea, vaikka Kriteriumin finaalissa tuli laukka. Elitloppet-viikonlopun Breeders Coursessa ori ravasi voittoon ajalla 11,9a/2140m. Toinen miljoonan kruunun ykkönen tuli täyden matkan E3-finaaalissa. Kolmas miljoonapotti tärähti lyhyen matkan E3:ssa, jossa oriin voittotulos oli 10,9a/1640m.

Nelivuotiskauden ensimmäinen miljoonavoitto tuli toukokuussa Kungapokalenissa, Don Fanucci Zet jäi taakse. Derbyfinaalissa Aetos Kronos kiri kolmanneksi, Hail Mary ja Don Fanucci Zet olivat edellä. Vuodenvaihteessa Aetos Kronos kilpaili Vincennesissä ja oli Critérium Continentalin neljäs. Tammikuun lopussa se voitti 5-vuotislähdön ja oli kolmas Prix de Francessa edellään Delia du Pommereux ja Face Time Bourbon. Aetos Kronos aloitti kilpailemisen Ruotsissa huhtikuun lopulla. Kolmossija Paralympiatravetissa toi paikan Elitloppetiin, jossa tuli finaalipaikka.

Jerry Riordan on kokenut Kymi GP -kävijä. Lisa America oli kakkonen vuonna 2011 ja kolmonen vuotta aiemmin.

Grainfield Aiden – Hannu Korpi

Kasvattaja Tiia Tuhkanen-Kaila ja Hannu Kaila

Omistaja Marjo-Kristiina Nieminen ja Fire-talli

Valmentaja Hannu Korpi

Hoitaja Hannu Korpi

Hannu Korven valmentama Grainfield Aiden sai Ruotsissa lempinimen panssarivaunu. Eikä syyttä, jykevä ruuna on jyrännyt viime vuosina väkevästi eteenpäin.

Grainfield Aiden aloitti kilpailemisen 3-vuotiaana syksyllä. Avausstarttinsa se voitti Porissa. 4-vuotiaana Grainfield Aiden kilpaili 22 kertaa ja otti neljä voittoa. Arvokkain ykkönen tuli Vermosta toukokuussa.

Viisivuotiskauden helmikuussa ruuna siirtyi Olli Lähtisen valmennuksesta Hannu Korvelle ja lähti Ruotsiin. Hannu Korpi ajoi heti voiton Solvallassa ja maaliskuussa 75-ykkösen Eskilstunassa. Kesä ja syksy kilpailtiin hyvällä menestyksellä Suomessa, ja loppuvuonna palattiin Ruotsiin. Vuosi päättyi kahteen 75-voittoon. Hevonen kehittyi kovasti, vuoden 30 kilpailusta voittoja tuli 11.

Grainfield Aiden jatkoi viime vuonna Ruotsissa. Se kilpaili helmi-maaliskuussa neljä kertaa Hopeadivisioonassa, tuloksena 2 voittoa ja 2 kakkosta. Loppuvuodesta ruuna palasi Ruotsiin. Uudenvuoden aattona se oli kakkonen Axevallan Sylvester-lähdössä ja nappasi uransa suurimman 16 096 euron palkinnon.

Tänä vuonna Grainfield Aiden on menestynyt edelleen loistavasti ja voittanut viisi Kavioliiga-lähtöä, Kultaloimessa tuli 12 000 euron ykkönen. Finlandia-Ajo oli ensimmäinen suuri kansainvälinen tehtävä, siinä tuli vitossija.

 Hannu Korpi on vuorotellut paloesimiehen ja ravivalmentajan töiden välillä. Hänet tunnetaan rohkeista, ennalta-arvaamattomista taktisista ratkaisuista.

Ce Bello Romain – Anthony Barrier

Kasvattaja Jackie Bourreau, Ranska

Omistaja Ecurie S.G. Dupont

Valmentaja Sylvain Gérard Dupont

Hoitaja Sylvain Dupont

Ce Bello Romain on ranskalainen, joka on kehittynyt harppauksin viime vuosina. Ruunalla on paljon puolustettavaa Kouvolassa. Isä Jam Pridem juoksi Kymi GP:ssä vuonna 2002 ja sijoittui kakkoseksi Legendary Lover K:n jälkeen.

Ce Bello Romain aloitti kilpailemisen 3-vuotiaana kesällä omistajansa Sylvain Gérard Dupontin valmennuksessa.  Voittajaesittelyissä hevosta ei nähty, mutta 4-vuotiaana tahti muuttui. Voittoja tuli kolme, joista suurin 15 300 euron ykkönen maaliskuussa Vincennesissä.

Viisivuotiskauden 8 starttia toivat kaksi voittoa ja kolme kakkossijaa. 6-vuotiaana ruuna kehittyi edelleen, 15 lähtöä ja 7 voittoa, ykkösiä tuli Pariisin molemmilla radoilla. 7-vuotiskauden kaksi voittoa tuli Vincennesistä.

Viime vuonna meno jatkui vahvana, palkintorahaa tuli 161 390 euroa. Enghienin Prix de Bruxelles -kisassa kesällä ruuna kukisti Dorgos de Guezin. Tämä vuosi on ollut melkoista juhlaa, 4 kilpailua ja 3 voittoa, joista 2 Vincennesissä. Criterium de Vitesse de Basse-Normandiessa Argentanissa Ce Bello Romain löi Valokaja Hindön, Digne et Troitin ja Bahia Quesnotin. Caenin Prix des Ducs de Normandiessa Ce Bello Romain sijoittui kolmanneksi, edellä ME-vauhtia 10,8/2450m ravannut Etonnant ja Davidson du Pont.

Sylvain Gérard Dupontilla on LeTrotin mukaan 15 hevosta valmennuksessa. Ce Bello Romain on tallin kirkkain tähti.

Valokaja Hindö – Nicolas Bazire

Kasvattaja Jeanette H Jensen & J Vagn Larsen, Tanska

Omistaja Eirik Djuve, Norja

Valmentaja Jean-Michel Bazire

Hoitaja Kirsi Manninen

Valokaja Hindö edustaa raviurheilua kansainvälisimmillään. Great Challengerin poika on syntynyt Tanskassa. Se on myyty Norjaan vuonna 2015 ja kilpaillut viimeiset vuodet Ranskassa maan ykkösvalmentaja Jean-Michel Bazirella.

Valokaja Hindö aloitti kilpauransa 3-vuotiaana Kaj Jensenin valmennuksesta. Se voitti kerran Ålborgissa ja keräsi noin 50 000 Tanskan kruunun voittosumman. 4-vuotiskauden 20 starttia toivat vajaat 200 000 kruunua, ja kansainvälisen tähtihevosen ura oli vielä kaukana. Kauden lopulla se siirtyi Norjaan ja Geir Vegard Gundersenin valmennukseen.

Viisivuotiskausi oli lupauksia antava ja toi 7 voittoa sekä palkintorahaa yli 600 000 Norjan kruunua. Kaksi 75-voittoa olivat suurimmat menestykset. 6-vuotiskauden tienestit jäivät 278 000 kruunuun.

Vuoden 2018 lopulla silloin 7-vuotias Valokaja Hindö siirtyi Ranskaan ja Bazirelle. Ori kilpaili tiiviisti marras-joulukuussa ja voitti kuusi lähtöä, joista kolme Vincennesissä.

Vuonna 2019 Valokaja Hindö teki uransa kovimman kauden ja tienasi 211 200 euroa. Suurin ykkönen, 58 500 euroa, tuli Enghienissä Prix Jean-Luc Lagarderessä, jossa Cleangame ja Cash Gamble jäivät taakse. Joulukuussa Valokaja Hindö kilpaili Ameriquen esikisoissa, muttei menestynyt.

Heti vuoden 2020 alussa tuli voitto Prix du Forezissa, Dorgos de Guez jäi kakkoseksi. Tänä vuonna Valokaja Hindö juoksi Prix d’Amériquessa, muttei sijoittunut rahoille. Argentanissa toukokuun alussa se kävi Ce Bello Romainin kanssa kamppailun voitosta. Ori nähtiin Solvallassa Elitloppet-viikonvaihteessa, mutta laukka pilasi juoksun Elitsprintern-kisassa.

Jean-Michel Baziren valmentama Aubrion du Gers voitti Kymi GP:n 2018 Jos Verbeeckin ajamana. Bazire on ajanut Kymi GP -voitot 2008 L’Amiral Mauzunilla ja 2004 Kart de Baudrairiella.

MAS Champ – Santtu Raitala

Kasvattaja MAS Breeding Oy

Omistaja Team Massi

Valmentaja Antti Ojanperä

Hoitaja Team Ojanperä

MAS Champ on noussut eliittiravuriksi määrätietoisen ja tarkan valmentamisen ja kilpailuttamisen myötä. Sen päätyminen Team Massin omistukseen ja Antti Ojanperän valmennukseen oli sattumien summa.

Omistajaporukalle MAS Champ tuli kasvattaja Martti Ala-Seppälältä, jolle porukan ensimmäinen hevonen meni siitostammaksi. MAS Champ kilpaili 3-vuotiaana vain kerran kesäkuussa ja joutui sitten loukkaantumisen vuoksi pitkälle tauolle. Avausstartissa tuli voitto Oulussa.

Nelivuotiskausi antoi jo viitteitä, miten hyvä hevonen on kyseessä. 12 kilpailua, joista tuli 9 voittoa. Ykkösistä suurin tuli joulukuussa Oulussa Ponsse Cupin finaalista.

Viime vuosi oli todella menestyksekäs, 17 starttia, ja ruuna jäi vain kerran totosijojen ulkopuolelle. Voittoja tuli kahdeksan. Kausi huipentui lokakuussa. Ensin tuli L. Fabritius Memorialin voitto Turussa ja sen jälkeen 45 000 euron voitto Porin St. Legerissä. Lexus Dream ja Stonecapes Queila jäivät taakse.

Tänä vuonna MAS Champ on jatkanut loistomenoa ykkössarjoissa. Vermossa tuli voitto Ruotsin Silverdivisionen-lähdössä ja Kuopiossa Kavioliiga Grand Prixissä. Kymi GP -kuntoa ruuna viimeisteli komealla voitolla Kajaanissa.

Antti Ojanperän tallin vauhti kiihtyy, kun vuosi etenee. Hän oli valmentajaliigan ykkönen toukokuussa. Kymi Grand Prix on Ojanperälle uusi kokemus. Santtu Raitala on ajajaliigan kärkimies. Hän ajoi viime vuonna Kymi GP:ssä Makethemarkilla.

Willow Pride - Ari Moilanen

Kasvattaja I.M.T.-Talli Oy

Omistaja I.M.T.-Talli Oy

Valmentaja Markku Nieminen

Hoitaja Noora Tuula

Willow Pride on Ojasten pitkäaikaisen jalostustyön helmi. Perheen omistama 1970-luvun huipputamma Lita Bunter on Kymi GP -osallistujan kolmas emä.

Markku Nieminen on ollut Willow Priden valmentaja varsasta lähtien. Tamma aloitti kilpailemisen 3-vuotiaana huhtikuussa kahdella voitolla. Ensimmäinen suurvoitto tuli Lahden Tammahambosta kesäkuussa. Elokuussa Willow Pride raivasi tiensä lyhyen matkan E3-finaaliin, jossa se sijoittui yhdeksänneksi. 3-vuotiskausi päättyi joulukuussa Uudenmaan Upeimman ykköseen.

Nelivuotiskaudella kymppitonnin ykkönen tuli jälleen Lahdessa Suur-Hollolan Best Princess -kisassa. Villinmiehen Tammakilvassa Willow Pride voitti karsinnan ja oli finaalissa kolmas. Joulukuun Derbyrevanssissa se ravasi yllätysvoiton, tallikaveri Lexus Dream jäi taakse. Joulukuussa tamma otti kakkossijan Solvallan 4-vuotislähdössä.

Viisivuotiskeväällä tamma nappasi kolmossijan Arvid Åvallin Tammaderbyssä. Kaustisella Willow Pride kävi hakemassa Jixyn-ajon ykkösen. Forssan Tammavaltikan voitto toi 20 000 euroa. 5-vuotiaiden EM:ssä tamma ravasi neljänneksi.

Kuusivuotiskaudella Willow Pride juoksi yli 100 000 euroa. Lahden Kavioliiga GP:stä se ansaitsi 20 000 euroa. Espoon Palkinto, Tammavaltikka ja Best Lady menivät myös Willow Pridelle.

Tämä vuosi on ollut myös erittäin menestyksekäs. Seinäjoki Racessa tamma ravasi kolmanneksi ja oli paras Suomessa syntynyt. Kymi GP -vauhtia haettiin Killerin Eliitistä, jossa Willow Pride jäi niukasti kakkoseksi.

Markku Niemisen Ingocnito Kemp toi talliin kakkossijan Kymi GP:ssä 2000 ja Passionate Kemp kolmosen 2006. Ari Moilanen on usein ajanut Kymi GP:ssä, Tag The Devil oli kakkonen 2005 ja Lass Zefyr toinen 2006.

Next Direction - Iikka Nurmonen

Kasvattaja Jalohepo Oy

Omistaja Team Look The Winners

Valmentaja Timo Hulkkonen

Hoitaja Annaleena Peippo

Next Direction on kuulunut kotimaiseen eliittiin jo vuosia. Taitavasti kilpailutettu ruuna on juossut 55 kilpailua ja kerännyt 636 000 euron tienestit.

Next Direction aloitti kilpailemisen 3-vuotiskesällä Suonenjoen raveissa. Laukat toivat hylkäyksen. Sen jälkeen tahti muuttui. Kausi päättyi suurvoittoihin Kuopion Kasvattaja-ajossa ja Oulun V75-yhteiskierroksella.

Nelivuotiskausi oli loistava, 8 voittoa ja lähes 200 000 euron ansiot. Ensimmäinen iso voitto oli Kuopio Stakes, ja seuraava tuli Vieremältä Einari Vidgrénin Muistoajossa. Derbyssä tuli kakkossija Benjamin Evon jälkeen. Kausi huipentui Kasvattajakruunun ykköseen.

Viisivuotiskausi oli katkonainen, Number Onen voitto tuli keväällä. Next Direction palasi 6-vuotiaana entistä parempana. Finlandia-Ajossa se pisti Readly Expressin juoksemaan tosissaan ja otti kakkossijan. Kymi GP:stä tuli myös kakkonen, Racing Mange oli ykkönen. Myös St Michelissä tuli kakkossija, kun Makethemark voitti. Elokuun lopulla Next Direxction otti SM-kultaa.

Viime kausi alkoi Suomen koronatauon vuoksi Ruotsin kilpailuilla. Uumajasta tuli Kultadivisioonan voitto, Paralympiatravetissa ruuna oli neljäs. St Michelissä Next Direction ravasi upean voiton SE-ajalla 08,9a ja jätti Vernissage Grifin kakkoseksi. Syyskuussa ajetussa Finlandia-Ajossa ruuna oli seitsemäs. Toinen SM-titteli tuli lokakuussa.

Tämä vuosi alkoi Helsinki-ajon voitolla. Hickothepoohin voittamassa Finlandiassa ruuna taisteli kakkoseksi ja punnersi ohi Vernissage Grifin. Kymi GP:tä varten viimeisteltiin voitolla Lahdessa.

Timo Hulkkosen valmennuslistalla on 10 hevosta. Next Directionin lisäksi Big Headache on ykkössarjan menijä. Se juoksi Kymi GP:ssä 2017 ja sijoittui viidenneksi.

Delia du Pommereux - David Thomain

Kasvattaja Haras du Pommereux, Ranska

Omistaja Lolic Noël, Ranska

Valmentaja Sylvain Roger

Hoitaja Adrien Charbonneau

Delia du Pommereux on ranskalainen terästamma, joka tekee uransa parasta kautta nyt 8-vuotiaana. Tämän vuoden tienestit ovat jo 524 350 euroa.

Nikyn tytär voitti jo 3-vuotiaana 5 lähtöä. Ensimmäiset 10 kilpailua tamma meni tahdilla voitto tai laukka. Delia du Pommereux oli kauden päätteeksi mukana myös ikäluokan pääkilpailussa Criterium des 3 Ansissa, mutta siinä ei tullut menestystä.

Nelivuotiskausi alkoi voitolla Pariisin Talvimeetingissä tammikuussa Prix Bellino II -lähdössä. Kauden toinen voitto tuli marraskuussa Vincennesissä. 5-vuotiskauden ansiot olivat komeat 457 900 euroa. Vincennesistä tuli kolme yli 50 000 euron voittoa. Criterium des 5 Ans -kisassa tamma nappasi 60 000 euron kakkossijan, Davidson du Pont voitti.

Delian 6-vuotiskausi päättyi komeasti. Tamma voitti Ameriquen esikilpailun Prix du Bourbonnaisin ja kukisti Bold Eaglen. Viime vuoden Prix d’Amériquessa tuli kuutossija. Delia oli pitkään poissa radoilta ja palasi takaisin viime syksynä. Tamma juoksi hienot sijoitukset Ameriquen esikisoissa ja oli urhea neljäs Prix d’Amériquessa.

Prix de Francessa helmikuussa tuli 180 000 euron ykkönen. Face Time Bourbon ja Aetos Kronos jäivät taakse. Kauden toinen täysosuma tuli toukokuun alussa Åbyssä. Delia du Pommereux kiri ykköseksi Paralympiatravetissa, Very Kronos ja Aetos Kronos eivät pystyneet vastaamaan tamman loppuvetoon.

Sylvain Roger on valmentajana voittanut lähes 1400 lähtöä. Hän tekee nyt ensimmäisen visiitin Suomeen.

Short In Cash - Björn Goop

Kasvattaja Stall Nikkanen Oy

Omistaja Stall Nikkanen Oy & MP Silva Oy

Valmentaja Björn Goop

Hoitaja Linnea Falk

Short In Cash on Ruotsissa syntynyt, mutta kilpailee sinivalkoisen lipun alla, kasvattaja ja omistajat ovat suomalaisia.

Short In Cash aloitti 3-vuotiaana Petri Puron valmennuksesta. Ori juoksi loppuvuodesta neljä kilpailua, tuloksena kaksi voittoa ja kaksi kakkosta.

Nelivuotiskausi alkoi silloisella kotiradalla Halmstadissa kesäkuussa voitolla ja tuloksella 14,9/2640m. Laukat pilasivat monta juoksua, niin kävi myös Derbykarsinnassa. Breeders’ Crownin välierissä tuli arvokas kakkossija. Aivan kauden lopulla ori siirtyi Björn Goopin valmennukseen.

Viisivuotiskaudesta tuli komea, 7 kilpailua, 5 voittoa ja palkintorahaa yli miljoona kruunua. Kesällä Short In Cash ravasi kolme V75-voittoa, joukossa Axevallan Maratonin ykkönen ajalla 16,5/4140m.

Loppuvuodesta 2019 Short In Cash siirtyi Ranskaan. Vuodenvaihteen molemmin puolin tuli kaksi voittoa, kakkonen ja nelossija Vincennesissä.

Short In Cash aloitti tämän vuoden Ruotsin kilpailut kahdella voitolla huhtikuussa. Solvallassa se kiri ykköseksi kovalla tuloksella 11,6a/2140m.

Tapio Nikkasen Stall Nikkanen Oy tunnetaan erityisesti Shorthanded-hevosista. Short In Cashin veli Shorthanded Jag teki menestyksekkään uran, ja Shorthanded Goal voitti suurkilpailuja Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Björn Goop on usein nähty vieras Kouvolassa. Oman valmennustallin Vitruvio voitti viime vuonna. Timokolla Goop ajoi kaikenvärisiä mitaleja Kymi GP:ssä, voitto tuli 2014.

Seismic Wave - Hannu Torvinen

Kasvattaja Margaret Dey, C. Ryder & M. Wernick, USA

Omistaja Stall Dalhem, Ruotsi

Valmentaja Timo Nurmos

Hoitaja Inga Perk

Timo Nurmoksen vuoden 2018 Amerikan matkan satoa nähdään Kymi Grand Prixissä. Nurmos iski silmänsä Seismic Waveen Lexingtonissa ja sai ostettua sen.

Seismic Wave ei kuulunut ikäluokan kuumiin nimiin USA:ssa, eikä sitä nähty The Hambletonianissa.  Se maksoi Harrisburgin huutokaupassa 1-vuotiaana 38 000 dollaria. Nurmos näki 3-vuotiaan Seismic Waven The Red Milen radalla, jossa se ravasi ruunien ME:n 08,5. Nurmos teki hevosesta tarjouksen, joka lopulta johti kauppoihin.

Nurmos antoi hevosen sopeutua Pohjolan olosuhteisiin rauhassa. Kilparadoille Seismic Wave palasi 4-vuotiaana syyskuussa ja voitti heti vakuuttavasti. Kauden 5 kilpailua toivat 4 voittoa.

Viime vuosi alkoi kolmella voitolla, joukossa Elitloppet-viikonvaihteen pronssifinaali. Hevoselle olisi jo ollut paikka kilpailla Elitloppetissa, mutta Nurmos valitsi helpomman tehtävän. Kauden 7 kilpailussa tuli 5 voittoa.

Tämä vuosi alkoi voitolla Örebron Hopeadivisioonassa. Sen jälkeen oli vuorossa Meadow Roadin lähtö, jonka voitti Heavy Sound. Se sai paikan Elitloppetiin. Seismic Wave oli hyvä kakkonen, joka toi Elitloppet-lipun. Seismic Waven ensimmäinen Elitloppet-startti toi karsinnassa seiskasijan.

Timo Nurmos on upealla urallaan voittanut lähes kaiken, mutta Kymi Grand Prixin ykkönen vielä puuttuu. E.V. Cane oli kakkonen 2003. Hoitaja Inga Perk muistetaan myös Readly Expressin hoitajana.

 

 

Kymi GP 2020 osallistujat 

Moni Viking – Pierre Vercruysse

Kasvattaja Jan Lyng, Norja

Omistaja Jan Lyng, Norja

Valmentaja Björn Goop

Hoitaja Mikaela Johansson

Tämänvuotisessa Kymi Grand Prixissä on mukana kolme 7-vuotiasta norjalaishevosta. Moni Viking tiedetään sitkeäksi pitkän matkan menijäksi, joka viime startissa juoksi ME-tuloksen 11,9/3180m.

Moni Viking aloitti uransa 3-vuotiaana kasvattaja-omistaja Jan Lyngin valmennuksesta voitolla Leangenissa. Lahjakas ori siirtyi Frode Hamrelle, ja ura jatkui Kriteriumin finaaliin. Shocking Superman oli niukasti parempi, Moni Viking otti kakkossijan ennen Evil Enok M.E:tä ja Cokstileä. Kauden lopulla Moni Viking kilpaili Vincennesissä ja nappasi kolmossijan 3-vuotiaiden EM-kisassa. Django Riff voitti, Ratu Royale oli yhdeksäs.

Nelivuotiskausi oli välivuosi loukkaantumisen vuoksi. 5-vuotiaana kesäkuussa Moni Viking otti arvokkaan kakkossijan Oslo GP -päivän Europamatchissa Generaal Biancon jälkeen. Elokuussa Moni Viking kävi tiukan kamppailun Handsome Bradin kanssa Bergsåkerin 75-raveissa, mutta hävisi niukasti. Syksyllä Moni Viking siirtyi Ranskaan. Se aloitti nelossijalla 5-vuotiaiden EM-kisassa, kun Dijon vei mestaruuden. Ensimmäinen voitto Vincennesissä tuli joulukuussa.

Moni Viking jatkoi Ranskassa 6-vuotiaana ja voitti helmikuussa Vincennesissä Pierre Vercruyssen ajamana. Bryan Coppens ohjasti voiton Mauquenchyssä maaliskuussa. Jan Lyng ajoi pari valmistelevaa kilpailua Norjassa ennen kuin ori jälleen siirtyi Ranskaan. Vercruysse ohjasti voiton joulukuussa Vincennesissä.

Tämä vuosi on ollut todella upea. Kahden Vincennesin ja yhden Enghienin ykkösen jälkeen Moni Viking lähti Björn Goopin valmennukseen Ruotsiin. Ensin tuli voitto Åbyn stayerlähdössä, ja sitten jysähti. Moni Viking kiersi 40 metrin takamatkalta Harper Hanoverin lähdön ykköseksi ME-ajalla. Moni Vikingin tulosriviä koristaa viisi peräkkäistä voittoa.

Björn Goop on valmentajana ensimmäistä kertaa mukana Kymi GP:ssä. Pierre Vercruysse ajoi Kymi GP:ssä 2015, silloin Timoko sijoittui viidenneksi. Vercruysse voitti Giesolo de Loulla Finlandia-Ajon 1999.

Blé du Gers – Joseph Verbeeck

Kasvattaja Marie Brigitte Anty, Ranska

Omistaja Ecurie J.M. Rancoule, Ranska

Valmentaja Frode Hamre

Hoitaja Amalie Lyssand

Ranskalainen voimanpesä Blé du Gers on koronakevään myötä tullut tutuksi Pohjoismaissa. Se aloitti Sébastien Guaraton valmennuksessa ja voitti 3-vuotissyksyllä uransa kaksi ensimmäistä kilpailua Graignesissa ja Lavalissa.

Nelivuotiskausi ei tuonut ruunaa suuriin otsikoihin, kauden 2015 ainoa voitto tuli Lavalista. 5-vuotiaana Blé du Gers kehittyi aimoharppauksin. Vincennesin kaksi voittoa ja Enghienin ykkönen tulivat Eric Raffinin ajamina.

Vuosi 2017, kuusivuotiskausi, alkoi kahdella voitolla Vincennesissä. Suurin voitto tuli toukokuussa Enghienissä, Prix du Rhônen ykköspalkinto oli 33 750 euroa.

Vuonna 2018 valmentajaksi vaihtui Jean-Michel Bazire. Heti tammikuussa tuli voitto Vincennesissä Prix de Granvillessä. Helmi-huhtikuussa Blé du Gers voitti Vincennesissä neljä kertaa. Joulukuussa Alexandre Abrivard ajoi ruunan 67 500 euron voittoon Grand National du Trotin finaalissa.

Viime vuosi oli myös todella menestyksekäs. Bazire itse ajoi voiton helmikuussa Prix de la Marnessa, Tony Gio jäi taakse. Cleangamea ruuna ei pystynyt lyömään kahdessa seuraavassa startissa. Mutta sitten sekin onnistui Prix Jean Riaudissa.

Tämän vuoden ensimmäinen voitto tuli Copenhagen Cup -päivän stayerlähdössä. Harper Hanoverissa ruuna otti kolmostilan, Moni Viking ja Ivory di Quattro olivat edellä. Per Oleg Midtfjeld sai nauttia Blé du Gersin kyydistä Oslo GP:ssä, jossa ruuna hurjasteli voittoajan 10,0a/2100m.

Norjan menestysvalmentaja Frode Hamre on uusi nimi Kymi GP:ssä. Tutkapari Joseph Verbeeck – Jean-Michel Bazire valloitti Kouvolan viimeksi 2018 Aubrion du Gersillä. Bazire ohjasti L’Amiral Mauzunin voittoon 2008. Verbeeck voitti ensimmäisen Kymi GP:n Dryade des Boisilla 1998.

Vitruvio – Björn Goop

Kasvattaja Scud. Sant'Andrea SRL, Italia

Omistaja Scud. Pink & Black, Italia

Valmentaja Björn Goop

Hoitaja Mohamed Jembali

Vitruvio nousi suomalaisten tietoisuuteen viime vuonna, kun Jorma Kontio ajoi sillä kaksi suurvoittoa, Oslo Grand Prixin ja Ulf Thoresen Grand Internationalin.

Alessandro Gocciadoron valmentama Vitruvio menestyi jo 2-vuotiaana. Vuotta myöhemmin se latasi suurvoittojen sarjan, vaikka Derby jäi laukan takia valloittamatta. Gran Premio Orsi Mangellissa tuli karsintavoitto ajalla 12,1a/1650m ja finaalissa tuloksella 11,8a. Vitruvion nimi näkyy kunniataulukon ylimpänä Gran Premio Citta di Napolissa, Gran Premio Tino Triossissa, Breeders Coursessa ja monessa muussa.

Nelivuotiskauden huippukohtia olivat voitot Gran Premio Continentalessa, Gran Premio Citta’ di Torinossa sekä ennen kaikkea Gran Premio d’Europassa, jossa jättipotti tuli ajalla 11,7a/2100m. Vincennesin Criterium Continentalissa joulukuussa Vitruvio jäi kakkoseksi, Eridan vei voiton ajalla 10,3/2100m. Earl Simon jäi taakse.

Viime kevään 5-vuotias Vitruvio kilpaili Italiassa, mutta saapui sen jälkeen Pohjoismaihin. Oslo Gran Prix oli ensimmäinen etappi. Vitruvio haparoi loppukaarteessa, mutta tuli lentämällä maalisuoran ja ehti voittoon. Kontion kehut olivat ylitsevuotavat. Kaksikko jatkoi sen jälkeen voitolla Ulf Thoresen Grand International -kisassa Jarlsbergissa.

Talven Vitruvio kilpaili Ranskassa ja sijoittui Prix d’Ameriquessa viidenneksi. Copenhagen Cupin jälkeen ori siirtyi Björn Goopin valmennukseen. Oslo GP:ssä Vitruvio ja Goop kestivät hurjan alkurevityksen kunnialla ja olivat kolmansia maalissa.

Björn Goop on käynyt usein Kouvolassa. Viime vuonna hän ajoi Chief Orlandon neljänneksi. Timokolla tuli voitto 2014 ja kakkossija 2017.

Makethemark – Santtu Raitala

Kasvattaja AB NIAN, Ruotsi

Omistaja Stall NIAN, Ruotsi

Valmentaja Petri Salmela

Hoitaja Anne Raatikainen

Makethemark on noussut Petri Salmelan määrätietoisella valmennuksella Ruotsin terävimpään kärkeen. Voittosumma lähestyy jo 10 miljoonaa kruunua.

Makethemark voitti 2-vuotiaana kuusi kertaa. 3-vuotiskausi alkoi myös kuudella voitolla, joukossa Elitloppet-viikonlopun Treåringseliten. Voittosummaa tuli lisää 1,7 miljoonaa kruunua. 4-vuotiskausi toi jälleen miljoonan kruunun tienestit, vaikka Derby jäi väliin. Breeders’ Crownista tuli kakkossija Cyber Lanen jälkeen.

5-vuotiaana Makethemark ahdisteli tosissaan Propulsionia Norrbottens Stora Prisissä, ja voitto kotiradalla oli todella lähellä. Ensimmäisen miljoonavoiton Maharajahin rikkain poika nappasi Jubileumspokalenissa.

Viime vuoden ansiot olivat huikeat 3,7 miljoonaa kruunua. Elitloppetin finaalissa Makethemark oli kolmas, edellä Dijon ja Aubrion du Gers. St Michelissä tuli voitto ja Åby Stora Prisissa kakkossija Propulsionin jälkeen. Tämä vuosi alkoi hienolla voitolla Solvallassa maaliskuussa. Elitloppetissa tie katkesi karsintalähtöön. Bodenin Norrbottens Stora Prisissa Makethemark tsemppasi johtavan rinnalta kakkoseksi, kun Antonio Tabac paineli voittoon.

Petri Salmela pyörittää 72 hevosen valmennustallia Ruotsissa ja menestyy hyvin. Viime lauantaina Salmelan hevosia kilpaili neljällä eri radalla ja voittoja tuli. Santtu Raitala nähdään Makethemarkin ohjaksissa, kun vakiokuski Ulf Ohlsson ajaa Bergsåkerissa.

Handsome Brad – Carl Johan Jepson

Kasvattaja Lemitek AB, Ruotsi

Omistaja Lemitek AB, Ruotsi

Valmentaja Ulf Stenströmer

Hoitaja Jennie Hermansson

Handsome Brad on Brad de Veluwen Ruotsissa syntynyt ja eniten ansainnut poika. Se kuuluu Ruotsin eliittiin, ja voittosumma on jo yli viisi miljoonaa kruunua. Handsome kilpailee toista kertaa Kymi Grand Prixissä.

Ulf Stenströmer kilpailutti 3-vuotiasta Handsome Bradia maltilla. 4-vuotiaana ori oli mukana Kungapokalenissa ja otti finaalissa hyvän nelossijan tasaisessa maalintulossa, taakse jäi Makethemark.

Toissa vuonna se juoksi yli miljoona kruunua ja seitsemän voittoa. Ensimmäinen suurvoitto tuli Åbyn 5-vuotislähdössä toukokuussa, silloin kukistuivat Milligan’s School ja Rajesh Face. Hopeadivisioonavoitot tulivat alkusyksystä Bergsåkerissa ja Färjestadissa. Joulukuussa Handsome Brad kilpaili Vincennesissä ja otti nelossijan.

Viime vuosi oli todella mahtava. Olympiatravetin kakkosen (Propulsion voitti) jälkeen Handsome Brad valloitti Copenhagen Cupin. Harper Hanoverissa ori otti kakkosen ajalla 12,5/3180m. Kymi GP:ssä tuli kolmossija, Stenströmer lähtee tämän vuoden kisaan revanssimielellä. Kesäkuun alussa Handsome valloitti Jämtlands Stora Prisin ja saapuu huippukuntoisena Kouvolaan.

Ulf Stenströmer on Axevallan valmentajia. Noras Beanillä ja Greenleaf Slimillä hän on käynyt Suomen suurkilpailuissa. Carl Johan Jepson on noussut Ruotsin kuskien parhaimmistoon. 2018 ja 2019 hän sijoittui ajajaliigassa kolmanneksi. Viime vuonna ylittyi 1000 voiton rajapyykki.

Whole Lotta Love – Philippe Daugeard

Kasvattaja For You Kotka Oy

Omistaja For You Kotka Oy

Valmentaja Philippe Daugeard

Hoitaja Maxime Daugeard

Whole Lotta Love on Kymi Grand Prix -kilpailun Suomessa syntynyt. For You Kotka Oy:n kasvattama ja omistama ruuna menestyi hyvin nuoruusvuosina Suomen ikäluokkalähdöissä ja on varttuneempana tehnyt uraa Ranskassa.

Juuso Holttinen oli Whole Lotta Loven valmentaja Suomessa. Ura alkoi 3-vuotiaana voitolla Teivossa huhtikuussa, Mika Forss ajoi. Toinen peräkkäinen voitto tuli Biofarm Cupin karsinnassa. Whole Lotta Love matkasi syyskuun alussa Ouluun ja otti Tommi Kylliäisen ajamana voiton divisioonafinaalissa. Hotwings Racessa ruuna ravasi kymppitonnin ykkösen, mutta vielä parempaa oli tulossa. Kasvattajakruunun finaalissa napsahti voitto ja 25 000 euroa Ari Moilasen ajamana.

Nelivuotiskausi alkoi voitolla Vermossa. Kuopio Stakesissa tuli karsinnassa kakkonen, mutta finaalissa laukka pilasi menestyksen. Suur-Hollolan Nelivuotispokaalissa ruuna jätti ikäluokan muut menestyjät taakseen. Derbykarsinnassa Whole Lotta Love otti kakkosen Benjamin Evon takana, finaalissa sijoitus oli yhdeksäs. Kauden lopulla tuli vielä voitto Kasvattajakruunun alkuerässä.

Viisivuotiskauden kevät ei tuonut kuin yhden kolmossijan, ja Whole Lotta Love lähti Ranskaan Philippe Daugeardin valmennukseen.  Vuosi 2019 toi neljä voittoa ja palkintorahaa lähes 70 000 euroa. Suurin voitto tuli Vincennesistä marraskuussa. Prix Mizarin paras palkittiin 16 650 eurolla.

Whole Lotta Love on jatkanut hienossa vireessä myös tänä vuonna. Ennen koronataukoa se voitti Saint-Galmerissa ja Vincennesissä. Toukokuussa tuli kauden kolmas voitto Lavalissa. Kesäkuun kilpailu päättyi hylkäykseen.

Philippe Daugeard on tuttu vieras Suomessa. Univers de Panilla hän voitti Finlandia-Ajon 2014 ja sijoittui Kymi GP:ssä 2016 kakkoseksi.  Kouvolan jälkeen Daugeard kilpailee Suur-Hollolassa Big Headachella ja Whole Lotta Lovella.

Antonio Tabac – Olli Koivunen

Kasvattaja Gerth-Ove Karlsson, Ruotsi

Omistaja Tomas Haanpää, Ruotsi

Valmentaja Jörgen Westholm

Hoitaja Lena Wahlgren

Antonio Tabac aloitti kilpailemisen Stig H Johanssonin valmennuksessa 3-vuotiaana heinäkuussa. Voittoja tuli avauskaudella yksi.

Nelivuotiskausi lupasi jo parempaa. 24 kilpailua, joista 7 voittoa ja palkintorahaa yli 400 000 kruunua. Joulukuussa tuli ensimmäinen V75-ykkönen Kenneth Haugstadin ajamana.

Viisivuotiskaudella Antonio Tabac kehittyi edelleen ja meni ylöspäin V75-divisioonissa. 18 kilpailua, joista 2 voittoa, voittosumma karttui jälleen yli 400 000 kruunulla. Anders Eriksson ajoi ruunan voiton Elitloppet-viikonvaihteen oppilaseliitissä.

Kuusivuotiskauden keväällä Antonio Tabac siirtyi Johanssonilta Oskar Kylin-Blomin valmennukseen. Alku uudessa talissa oli hieno, Antonio Tabac voitti 200 000 kruunua Danneron uloslyöntiajossa. Vuoden palkintotili karttui peräti 1,6 miljoonalla kruunulla, ja Antonio Tabac oli kultadivisioonalainen. Hopeafinaalin ykkönen ja Wolvegan voitto olivat vuoden kohokohdat.

Viime kaudesta tuli loukkaantumisen vuoksi välivuosi. Jörgen Westholmista tuli ruunan uusi valmentaja. Kolmen totuttelustartin jälkeen tuli ensimmäinen ykkönen Hagmyrenissä. Mika Forss karautti mailin aikaan 09,5a. Norrbottens Stora Prisin ykkönen tuli suoraviivaisella taktiikalla. Forss ajoi keulaan, ja muut pysyivät takana. Samalla varmistui paikka Kouvolaan.

Jörgen Westholmin hevonen ensimmäisen kerran Kymi Grand Prixissä. Olli Koivunen nähdään Antonio Tabacin kärryillä. 24-vuotias turkulainen ajoi ensimmäisen Kymi GP:nsä viime vuonna Eeliksellä.

Racing Mange – Joakim Lövgren

Kasvattaja Madeleine Djupdahl, Ruotsi

Omistaja Aac Nybrostrand Invest AB & YTAAB AB, Ruotsi

Valmentaja Joakim Lövgren

Hoitaja Mathilda Lövgren

Racing Mange puolustaa viime vuoden voittoa. Se oli suuri tähti jo 2-vuotiaana. Racing Mange otti kakkossijan ikäluokan pääkilpailussa Svensk Uppfödningslöpningissä Jägersrossa, ja kauden ansiot nousivat lähes miljoonaan kruunuun.

Kolmivuotiskaudesta tuli sairastelujen vuoksi rikkonainen. Ainoa voitto osui kuitenkin hyvään paikkaan. Ori oli ykkönen Copenhagen Cup -päivän 3-vuotiseliitissä. Nelivuotiskausi sujui taas paremmin. Racing Mange oli Derbykarsinnassa kakkonen ja meni finaaliin. Tasaisessa loppukilpailussa ori jäi palkintosijojen ulkopuolelle, Cyber Lane voitti. Vuosi 2018 sujui hienosti, ja hevonen viihtyi totosijoilla rahakkaissa V75-lähdöissä. Ruotsin mestaruudessa tuli kolmossija Readly Expressin ja Cyber Lanen perässä. Viime vuosi sujui edelleen nousujohteisesti. Copenhagen Cupin vitossijan jälkeen Racing Mange voitti Mantorpissa ja jätti Who’s Whon kakkoseksi. Se suoritus toi paikan Kouvolaan, jossa Racing Mange otti voiton. Ruotsin mestaruudessa tuli jälleen pronssia. Tämän vuoden ensimmäinen voitto tuli Gävlessä huippuajalla 09,7a/1640m, Conrads Rödluva ja Billie de Montfort jäivät taakse. Tästä voitosta irtosi paikka Elitloppetiin. Karsinnassa tuli kakkossija, Cokstile pysyi edellä, mutta Propulsion jäi taakse. Finaalissa Racing Mange sijoittui seitsemänneksi.

Joakim Lövgren tuli Kouvolaan Brionilla 2010, jolloin valjakkoa juhlittiin voittajana.  Brioni voitti Elitloppetin vuotta myöhemmin. Viime vuonna Lövgren oli toistamiseen Kymi Grand Prixin seremonioissa, nyt Racing Mangella.

Cokstile – Christoffer Eriksson

Kasvattaja Per Erik Hagen, Norja

Omistaja Scuderia Santese SRL, Italia

Valmentaja Rocco Spagnulo

Hoitaja Francesco Piccirillo

Cokstile kuuluu vahvaan Norjassa syntyneiden joukkueeseen kuten samaa fantastista vuosikertaa 2013 edustavat Chief Orlando ja Moni Viking. Cokstile on noussut ikäluokkatähdestä kansainvälisen suurlähtöjen menestyjäksi.

Jan Kristian Waaler oli Cokstilen valmentaja Norjassa. Quite Easyn poika kilpaili 3-vuotiaana seitsemän kertaa ja otti neljä voittoa. Kriteriumissa tuli suosikkina nelossija. Shocking Superman, Moni Viking ja Kymi GP:hin ehdolla ollut Evil Enok M.E. olivat edellä. Chief Orlando, Looking Superb, ja Ferrari B.R. jäivät taakse.

Nelivuotiskaudella Cokstile voitti kesällä Jarlsberg Grand Prixin karsinnan ja sijoittui finaalissa toiseksi Phantasm Soan jälkeen. Kauden huipennus oli Derbyn voitto. Miljoona kruunua tuli ajalla 13,4a/2600m. Taakse jäivät Shocking Superman, Evil Enok M.E. ja Chief Orlando. Joulukuussa Cokstile kilpaili Vincennesissä Criterium Continentalissa, muttei sijoittunut.

Cokstile osallistui jo 5-vuotiaana ensimmäisen kerran Elitloppetiin vuonna 2018. Kisa päättyi karsinnan 7. sijaan Ringostarr Trebin voittaessa.

Viime vuonna Cokstile myytiin Italiaan, ja Gennaro Casillosta tuli sen valmentaja. Kauden lopulla tuli komea voitto Gran Premio delle Nazionissa.

Tämän vuoden huhtikuussa Cokstile jäi kakkoseksi Solvallassa, kun Chief Orlando voitti. Åbyn Algot Scotts Minne -kisan voitto toukokuun alussa toi paikan Elitloppetiin, jossa tuli karsinnassa voitto ajalla 09,5a ennen Racing Mangea. Finaalissa Propulsion oli ykkönen ja Cokstile kakkonen.

Rocco Spagnulo on toiminut Cokstilen valmentajana tänä vuonna. Pohjoismaiden kiertueen ajan hevonen on ollut Christoffer Erikssonin valmennustallilla. Eriksson on kerran aiemmin ajanut Kymi GP:ssä vuonna 2016, jolloin Quick Fix sijoittui kuudenneksi.


Chief Orlando – Antti Teivainen

Kasvattaja Stein Grödem & Jim B. Kartevoll, Norja

Omistaja Esa & Joona Himanen & Toni Sarkama

Valmentaja Pia Huusari

Hoitaja Pinja Iltanen

Chief Orlando on syntynyt Norjassa kuten myös Cokstile ja Moni Viking. Chief Orlando kilpaili syntymämaassaan Frode Hamren valmennuksessa. Ori kuului kotimaansa ikäluokan kärkikymmenikköön.

Vuoden 2016 Kriteriumissa Chief Orlando oli seitsemäs, Shocking Superman voitti. Vuosi siitä, ja Chief Orlando sijoittui Derby-finaalissa viidenneksi. Tuleva Elitloppet-kakkonen Cokstile otti voiton.

Chief Orlando tuli Tapio Mäki-Tulokkaan valmennukseen vuoden 2018 toukokuussa, kun ori myytiin Suomeen. Avausstartti oli Kymi GP -päivän 5-vuotislähdössä, jossa tuli kakkossija Atupemin jälkeen. Syyskuussa se voitti L.Fabritius Memorialin. Kausi huipentui Ruotsin Hopeadivisioonalähtöihin. Rommen karsinnasta tuli kakkonen, ja Solvallan finaalissa Jorma Kontio ajoi 30 000 euron voiton.

Viime kaudella Chief Orlando otti arvokkaat kolmossijat niin Seinäjoki Racessa kuin Finlandia-ajossa. Sweden Cupista tuli kakkossijat karsinnassa ja finaalissa Björn Goopin ajamana. Kymi GP:ssä ori oli hyvä neljäs. Kaustisen Festivaaliajossa napsahti kymppitonnin ykkönen.

Marraskuussa ori siirtyi Pia Huusarin valmennukseen. Chief Orlando oli loistava The Onionin lähdössä Solvallassa huhtikuussa ja voitti ajalla 09,8a. Se juoksu toi paikan Elitloppetiin, jossa tie päättyi karsintaan.

Pia Huusarin valmennustalli on ollut tällä kaudella hienosti esillä hyvin sujuneen Ruotsin turneen ansiosta. Kymi GP -edustus on hänelle ensimmäinen. Antti Teivaisen paras sijoitus Kymi GP:ssä on kakkossija italialais-ruotsalaisella Oasis Bi:llä vuonna 2015.

Kymi GP 2019 osallistujat


Handsome Brad 

Handsome Brad on Ruotsissa syntynyt. Se on tarkkaan seurattu hevonen myös Suomessa, koska isänä on itse Brad de Veluwe. Handsome Brad on tällä kaudella noussut länsinaapurin ehdottomaan eliittiin.

Ulf Stenströmer kilpailutti Handsome Bradia maltilla 3-vuotiaana. Kauden voitot tulivat syksyllä Örebrossa ja Åbyssä. 4-vuotiaana Handsome oli mukana Kungapokalenissa ja otti finaalissa hyvän nelossijan tasaisessa maalintulossa, taakse jäi Makethemark.  Kauden ainoa voitto tuli pronssidivisioonassa Åbyssä syksyllä. Viime vuonna ori juoksi yli miljoona kruunua. Ensimmäinen suurvoitto tuli Åbyn 5-vuotislähdössä toukokuussa, silloin kukistuivat Milligan’s School ja Rajesh Face. Hopeadivisioonavoitot tulivat alkusyksystä Bergsåkerissa ja Färjestadissa. Joulukuussa Handsome Brad kilpaili Vincennesissä ja otti nelossijan, Looking Superb oli seitsemäs. Tämä vuosi on ollut todella menestyksekäs. Olympiatravetin kakkosen (Propulsion voitti) jälkeen Handsome Brad valloitti Copenhagen Cupin. Harper Hanoverissa ori otti kakkosen ajalla 12,5/3180m.

Ulf Stenströmer on Axevallan valmentajia. Noras Bean oli hänen edellinen eliittihevosensa, se oli neljäs Finlandiassa 2011. Greenleaf Slimilla Stenströmer ja Carl Johan Jepson voittivat Suur-Hollolan välierän, finaalissa tuli kolmossija. Jepson on noussut kuskien parhaimmistoon. Ulf Ohlsson, Jepson ja Jorma Kontio ovat ajajaliigan kärkikolmikko.Chief Orlando
 

Chief Orlando on syntynyt Norjassa. Se kilpaili syntymämaassaan vielä viime vuoden alkupuoliskon Frode Hamren valmennuksessa. Ori kuului kotimaassaan ikäluokan kärkikymmenikköön.

Vuoden 2016 Kriteriumissa Chief Orlando oli seitsemäs, Shocking Superman voitti. Vuosi siitä, ja Chief Orlando sijoittui Derby-finaalissa viidenneksi. Norjan ykköskaartiin noussut ja Olympiatravet-finaalissa juossut Cokstile otti voiton. Chief Orlando tuli Tapio Mäki-Tulokkaan valmennukseen viime vuoden toukokuussa, kun ori myytiin Suomeen. Avausstartti oli Kymi GP -päivän 5-vuotislähdössä, jossa tuli kakkossija Atupemin jälkeen. Mäki-Tulokkaalla hevonen meni kovasti eteenpäin. Syyskuussa L.Fabritius Memorialissa tuli voitto. Kausi huipentui Ruotsin Hopeadivisioonalähtöihin. Rommen karsinnassa tuli kakkonen, ja Solvallan finaalissa Jorma Kontio ajoi 30 000 euron voiton. Tällä kaudella Chief Orlando otti arvokkaat kolmossijat niin Seinäjoki Racessa kuin Finlandia-ajossa. Sweden Cupissa meno oli komeaa, kakkossijat karsinnassa ja finaalissa Björn Goopin ajamina.

Tapio Mäki-Tulokkaan T.Rex oli mukana Kymi GP:ssä viime vuonna ja sijoittui neljänneksi. Björn Goop on nähty usein Kouvolassa. Timokolla tuli voitti vuonna 2014, kolmonen 2016 ja kakkonen 2017. Marathon Manin Goop ajoi kakkoseksi 2009 ja Spring Rayn 2007.Hickothepooh

Kymi Grand Prixin yllätyskortti tulee Norjasta. Hickothepooh oli lähellä päästä mukaan jo Oslo Grand Prix -kisaan. Kouvolassa ruuna saa kansainvälisen tulikasteen. Kymi GP:n kunniataulusta puuttuu Norjassa syntyneen hevosen voitto. Nyt yrittäjiä on kaksi. Chief Orlando ja Hickothepooh voivat tehdä historiaa.

Hickothepooh otti ensimmäisen voittonsa 3-vuotiaana heinäkuussa Bjerkessä Lars Anvar Kollen ajamana. Kriteriumkarsinnassa tuli kuutossija, tuleva Kriterium-sankari El Toro B.R. meni ykköseksi. Kauden toinen voitto tuli Birissä lokakuussa ja kolmas heti perään Sörlandetin 3-vuotislähdössä. 4-vuotiskauden huhtikuussa Hickothepooh suuntasi Åbyyn ja otti kakkosen Klass II -lähdössä. Derbykarsinnassa syyskuussa tuli kolmossija ja finaalipaikka. Loppukilpailussa Hickothepooh laukkasi, El Diablo B.R. voitti. 5-vuotiskausi alkoi kahdella voitolla. Kunto pysyi hienosti, ja voittoja tuli myös marras- ja joulukuussa. Viime vuonna kehitys jatkui, ja ansiot olivat yli 500 000 kruunua. Ruuna oli mukana Norjan mestaruudessa heinäkuussa Birissä ja otti arvokkaan kakkossijan Lionelin jälkeen. Kouvolaan Hickothepooh tulee kolme voittoa tulosrivistössä. Viimeisin voitto tuli lauantaina Bjerkessä, jossa Hickothepooh hallitsi johtopaikalta.

Hickothepoohin sukutaulusta löytyy kytkös myös Suomeen. Ruunan neljäs emä on Ah So, joka muistetaan 1980-luvun alkuvuosien tuulennopean At Riskin emänä. Emälinjalta tulee myös Coin Perdu, joka oli kakkonen Villiamin voittamassa Ruotsin Kriteriumissa.


 

Billie de Montfort

Billie de Montfortia ei ikä paina, 8-vuotias tamma kilpailee ja menestyy Ranskan kovimmissa ravilähdöissä vuodesta toiseen.

Billie de Montfort aloitti 2-vuotiaana puhtaalla pelillä, 5 starttia ja 5 voittoa. 3-4-vuotiskausina sekilpaili kovissa ikäluokkalähdöissä, jolloin vastassa olivat myös Bold Eagle ja Bird Parker. 3-vuotiskauden isoin ykkönen 90 000 euroa tuli Criterium des Jeunesissa. 4-vuotiskauden yksi kovimpia esityksiä oli helmikuussa Prix de Selectionissa. Bold Eagle voitti, Billie oli kakkonen. Solvallan tammojen 4-vuotiseliitissä ihasteltiin Billien hienoa menoa ja voittoa. Vuosina 2017-2018 Billie de Montfort on osallistunut lähes kaikkiin talvimeetingin huippulähtöihin, kuten Bretagne, Bourgogne, Amerique ja Prix de France. Huhtikuussa Billie otti nelossijan Prix d’Atlantiquessa ja kakkosen Criterium de Vitesse de Basse Normandiessa. Toukokuussa tuli nelossija Prix des Ducs Normandiessa, Aubrion de Gers voitti ja Bold Eagle oli toinen. Tamma meni viime vuonna 09,2a ja tänä keväänä 09,3a Nizzan Grand Criterium de Vitessessä.Racing Mange

Racing Mange oli suuri tähti jo 2-vuotiaana. Se otti kakkossijan ikäluokan pääkilpailussa Svensk Uppfödningslöpningissä Jägersrossa, ja kauden ansiot nousivat lähes miljoonaan kruunuun. Joakim Lövgrenin valmennettavia on tämän vuoden Kymi GP:ssä mukana kaksi.

Kolmivuotiskaudesta tuli sairastelujen vuoksi rikkonainen. Ainoa voitto osui kuitenkin oikeaan paikkaan. Ori oli ykkönen Copenhagen Cup -päivän 3-vuotiseliitissä. Nelivuotiskausi sujui taas paremmin. Racing Mange oli Derbykarsinnassa kakkonen ja meni finaaliin. Tasaisessa loppukilpailussa ori jäi palkintosijojen ulkopuolelle, Cyber Lane voitti. Viime vuosi sujui hienosti, ja hevonen viihtyi totosijoilla rahakkaissa V75-lähdöissä. Heinäkuun lopulla Racing Mange kiisi kotiradallaan Jägersrossa mailin aikaan 10,1a ja voitti. Ruotsin mestaruudessa tuli kolmossija Readly Expressin ja Cyber Lanen perässä. Tämä kausi on sujunut nousujohteisesti. Copenhagen Cupin vitossijan jälkeen Racing Mange voitti Mantorpissa ja jätti Who’s Whon kakkoseksi. Se suoritus toi paikan Kouvolaan.

Joakim Lövgrenillä vuosi 2010 säilyy varmasti mielessä. Brioni sijoittui ensin Finlandia-ajossa kakkoseksi ja otti sen jälkeen kolmossijan Elitloppetissa. Siitä matka jatkui Kouvolaan, jossa Brionia ja Lövgreniä juhlittiin Kymi Grand Prixin voittajina.


 

Jairo

Saksassa syntynyt Jairo on erinomainen kilpahevonen. Se on kerännyt kolmen miljoonan kruunun voittosumman Ruotsissa ilman ikäluokkalähtöjen suurpotteja. Voittoprosentti on lähes 50. Jairolla on paljon puolustettavaa. Günter Hertz ja Joakim Lövgren kävivät Kouvolassa voittamassa Brionilla vuonna 2010.

Jairo juoksi 3-vuotiaana vain yhden startin ja sijoittui Kalmarissa marraskuussa kolmanneksi. 4-vuotiaana tahti muuttui. Saldo oli 9 voittoa 14 startissa. 100 000 kruunun ykkönen tuli lokakuussa Jägersrossa, Alex Evo jäi kakkoseksi. 5-vuotiaana Jairo kilpaili 11 kertaa ja otti 6 voittoa. Kausi päättyi voittoon 11,9a-tuloksella marraskuussa. Sitten tuli pitkä tauko, ja ruuna palasi radoille heinäkuussa. Meno maittoi, ja suurmenestys tuli joulukuussa Solvallan V75-finaalissa. Peter Ingves ajoi 220 000 kruunun voiton. Viime vuosi oli Jairon paras, ainakin toistaiseksi. Solvallan joulukuun V75-finaalissa tuli jälleen rahakas voitto. Jairo oli paras kultafinaalissa.  Tänä vuonna Jairo on kilpaillut neljä kertaa. Jägersron ryhmässä Jairo otti tyylikkään voiton johtopaikalta.Eelis


Eelis ja Oli Koivunen räjäyttivät Elitloppetin suomalaiskatsomon riemuun voittamalla Harper Hanoverin lähdön. Kasvattaja ja valmentaja Timo Nurmos haluaa näyttää Eeliksen ja Ollin suomalaisille Kouvolassa.

Eelis aloitti kilpailemisen 3-vuotiaana elokuussa ja voitti heti Lindesbergissä. Kausi sujui hienosti, ja ruuna jäi vain kerran pois kärkikaksikosta. Ensimmäinen 100 000 kruunun ykkönen tuli Klass II -lähdöstä marraskuussa Eskilstunassa. Ja toinen heti perään Mantorpista. Solvallan finaalissa Olle Rols pinnisti niukasti ohi Eeliksen. Viime vuosi ei sujunut suunnitellusti. Alkustarteissa vaivasi epävarmuus. Syksyllä yritettiin Derbyssä, mutta karsinnoissa tuli seiskasija. Kunto ja ennen kaikkea ravivarmuus alkoivat löytyä vuodenvaihteessa. Tammikuussa Mika Forss ajoi Eeliksen ykköseksi Solvallassa. Mantorpin pronssidivisioonassa Örjan Kihlström sai nauttia voittoisasta kyydistä maaliskuussa. Finlandia-päivän lähdössä Eelis oli kolmas maalissa, mutta hylättiin peitsin vuoksi. Harper Hanoverissa Eelis kiri sisäratajuoksun jälkeen tuulispäänä voittoon ohi Handsome Bradin.Next Direction
 

Next Direction on määrätietoisella valmentamisella ja kilpailuttamisella noussut Suomessa syntyneiden eliittiin. Derbykakkonen on tällä kaudella kilpaillut tiukoissa kansainvälisissä tehtävissä.

Kolmivuotiskauden kovin suoritus osui joulukuussa ajetulle Oulun yhteiskierrokselle, siellä ruuna otti 10 500 euron voiton. 4-vuotiaana Next Direction ravasi lähes 200 000 euron ansiot. Voitot tulivat Kuopio Stakesissa ja Einari Vidgrenin muistoajossa sekä kakkonen Derbystä Benjamin Evon jälkeen. Upea kausi päättyi Kasvattajakruunun täysosumaan, Atupem jäi taakse. 5-vuotiskausi oli katkonainen Oulun Number One -voiton jälkeen. Kymi Grand Prixistä ruuna joutui jäämään pois. Tänä vuonna hevonen on noussut Euroopan tähdistöön. Finlandia-ajossa tuli kakkossija, vain Readly Express pysyi edellä, mutta Next Direction kiri pippurisesti lähituntumaan. Elitloppetissa ruuna meni upeasti finaaliin. Siinä häirintä pilasi menestyksen, tuloksena kuudes sija. Elitloppet-karsinnassa ennätys kaunistui lukemiin 10,5a.Caliu des Bosc


Caliu des Bosc tuo espanjalaisen tuulahduksen Kouvolaan. Trebolin ohjastajana ja valmentajana tuttu Gabriel Pou Pou on jälleen saanut Group I -tason hevosen.

Pou Poun perheen silmäterä on tällä kaudella kilpaillut erinomaisesti, ja vuodesta on tulossa uran paras. Tienestit ovat jo lähes 80 000 euroa. Maaliskuun lopulla ruuna otti kakkossijan, edellä oli jo silloin Eric Raffin hevosella Calou Renardieve. Kauden toinen voitto tuli Reimsissä ylivoimaiseen tyyliin. Kouvolaan Caliu des Bosc tulee kaksi Vincennes-kakkosta taulussa. Toukokuun lopulla ruuna näytti, että myös 2850 metriä sujuu. Kymi GP -kunto viimeisteltiin viime lauantaina. Raffinin Cocktail Desbois pysyi edellä, mutta Caliu des Bosc pääsi tosi lähelle. Hyvä kakkosija ja ennätys lupaavat mainiota suoritusta myös Kouvolassa.Colonel
 

Jean-Michel Bazire sai juhlia valmentajana Kymi Grand Prixissä viime vuonna, kun Aubrion du Gers porhalsi voittoon ohjissaan Jos Verbeeck. Tallin nouseva tähti Colonel saapuu Kouvolaan voittoputkessa.

Colonel aloitti uransa 3-vuotissyksyllä vuonna 2015 kolmella voitolla pienemmillä radoilla. Joulukuussa se voitti Vincennesissä. 4-vuotiskauden suurin ykkönen, 23 400 euroa, tuli Enghienistä toukokuun lopulla. 5-vuotiskausi alkoi hienolla voitolla Vincennesissä uudenvuodenpäivänä. Prix de Cresseronsin ykkönen oli 31 500 euroa. Viime vuoden talvimeetingissä ruuna keräsi 40 000 euron palkintorahat. Tänä vuonna Colonel on kilpaillut ahkerasti ja menestynyt hienosti. Maaliskuun alussa ruuna voitti Prix de Montsoreaun ajalla 11,8/2100m. Toukokuussa voittoja on tuli kaksi, ensin Vincennesissä ja sitten Enghienissa.
Kymi GP 2018 osallistujat 


Midnight Hour

 

Midnight Hour oli kauden 2017 ilmiö Suomessa. Ruuna löi itsensä läpi kotimaiselle ja kansainvälisellekin ravihuipulle voittamalla mm. Åby Stora Prisin sekä St Michelin. Ossi Nurmonen ei kaihtanut sillä kovimpiakaan kansainvälisiä koitoksia, ja kauden kilpailuohjelman kuuluivatkin käynnit UET Trotting Mastersin finaalissa Ranskan Vincennesissä että International Trotissa Yonkersissa USA:ssa. Molemmissa Midnight Hour mitteli maailman ehdottomia valioita vastaan. Kaikkiaan huikean kauden ansiot olivat yli 330 000 euroa, vaikka jossiteltavaakin jäi Suur-Hollola-Ajon pussiin jäämisen muodossa. Ravigaalassa Midnight Hour palkittiin vuoden parhaana lämminverisenä.

Tällä kaudella Midnight Hour on voittanut kahdesti. Seinäjoki Racessa se oli kuudes ja Finlandia-Ajossa parhaana suomalaisena neljäs. Helsinki-Ajossa se koki millimetritappion Workout Wonderille. Viimeistelystartissaan Killerin Eliitissä Midnight Hour sijoittui kuudenneksi, mutta on osoittanut pystyvänsä paljon parempaankin.

 

Next Direction

Viisivuotias Next Direction on Suomen tämän hetken puhutuimpia hevosia. Viime kaudella Next Direction oli ikäluokkansa paras nelivuotias voittaen mm. Kasvattajakruunun, Kuopio Stakesin ja Einari Vidgrénin Muistoajon. Suuressa Suomalaisessa Derbyssä Next Direction oli mainio kakkonen.

Tällä kaudella Next Direction on hypännyt suoraan maan kärkiravureiden joukkoon. Seinäjoki Racessa se esitti huiman loppuvedon, jolla nousi kisan parhaana suomalaisena hienosti neljänneksi. Oulun Number Onessa Next Direction oli omaa luokkaansa Oulun uudella rataennätyksellä 11,1a.

Mies Next Directionin takana on leppävirtalainen Timo Hulkkonen. LVI-alan yrittäjänä elämäntyönsä tehnyt Hulkkonen on menestynyt omilla kasvateillaan mahtavasti. Vuosi sitten Hulkkosen tallin Big Headache oli Kymi GP:n viides, ja kaksi vuotta sitten Hulkkosen kasvattama Surprise Lord oli Kymi GP:n seitsemäs.

 

 

Ringostarr Treb

Kymi GP:ssä on toista kertaa peräkkäin mukana tuore Elitloppet-voittaja. Viime vuonna se oli Timoko, tänä vuonna Ringostarr Treb, joka juhli Euroopan suurimmassa sprintterikilpailussa kolme viikkoa sitten. Myös täysi matka käy italialaisoriille loistavasti, siitä osoituksena huhtikuinen Olympiatravetin voitto hirmuajalla 10,0ake. Viime kaudella Ringostarr Treb voitti mm. Sundsvall Open Trotin ja aikaisemmilta vuosilta sen saavutuksia on mm. Sweden Cupin ykköstila. Kymi GP:n listoilla Ringostarr Treb oli jo kolme vuotta sitten, mutta joutui tuolloin jäämään pois kisasta.

Jerry Riordan teki pitkän uran USA:ssa, vaikutti sitten parikymmentä vuotta Italiassa ja viime vuodet hän on toiminut valmentajana Ruotsin Halmstadissa. Ringostarr Trebin lisäksi Riordan on viime vuosina ollut otsikoissa etenkin Twister Bin valmentajana. Aiemmin Riordan on menestynyt etenkin Oslo GP -voittaja Lisa Americalla, joka muistetaan myös Jouni Kaikko Memorialin ykkösenä. Suomalaisväriä Ringostarr Trebin tiimiin tuo hoitaja Heli Tarrimaa.

 

 

Aubrion du Gers

Maailman parhaaksi ruunaksi tituleerattu Aubrion du Gers on Kymi GP:n ehdottomia vetonauloja, voittihan se viime syksynä Vincennesissä UET Trotting Masters -finaalin kukistaen mm. Bold Eaglen ja Twister Bin. Uransa 56 kilpailussa peräti 32 kertaa voittanut ruuna on hävinnyt kymmenestä viime startistaan vain yhden ja oli silloinkin toinen. Hevonen kutsuttiin myös viime sunnuntain Oslo Grand Prixiin, mutta taustajoukot valitsivat Kouvolan kisan.

Pohjoismaissa Aubrion du Gers on nähty viimeksi vuosi sitten, jolloin se oli Oslo GP:ssä kolmas. Tuon jälkeen se tehtaili seitsemän peräkkäistä voittoa ennen kuin jäi huhtikuussa toiseksi. Viime startti toukokuussa oli Caenissa ajettu Trotting Masters -osalähtö, jossa hevonen hallitsi keulasta ja jätti taakseen mm. Amiral Sachan ja Un Mec d’Heripren.

Tällä kertaa ruunaa ohjastava Joseph Verbeeck voitti historian ensimmäisen Kymi GP:n vuonna 1998 Dryade des Boisilla. Valmentaja Jean-Michel Bazire on voittanut ohjastajana kisan kaksi kertaa vuosina 2004 ja 2008.

 

 

Edward Ale

Kymmenvuotias Edward Ale on yhdessä Bret Bokon kanssa joukon nestori. Jo varsavuosinaan ruuna oli Petri Puron käsissä ikäluokkansa ehdotonta eliittiä sijoittuen Brad de Veluwen takana toiseksi sekä Kriteriumissa että Derbyssä. Viisivuotiaana se saavutti uransa suurimman voiton viisivuotiaiden Europamatchissa Oslossa.

Viisivuotiskauteen kuului myös Suur-Hollola-Ajon kolmossija sekä paha loukkaantuminen, jonka myötä Edward Ale oli puolitoista vuotta sivussa radoilta. Kaudella 2016 Edward Ale oli Pirjo Vauhkosen valmennuksessa voittaen Joensuu-Ajon. Petri Purolle palattuaan Edward Ale juhli viime vuonna Suomen Mestaruudessa. Tältä kaudelta Edward Alella on kaksi starttia Tiina Koskisen valmennuksesta. Viimeksi Uumajan kultadivisioonassa se osoitti vahvaa nousukuntoa sijoittumalla johtavan rinnalta neljänneksi.

Edward Alella on vankkaa kymenlaaksolaista taustaa, sillä sen kasvattajan Kuusaan Virma Oy:n takana on kuusankoskelainen Antti Lehtisalo. Edward Alen valmentajan Tiina Koskisen käsissä on enemmänkin Lehtisalon Ale-kasvatteja.

 

 

Venosc de Minel

Yhdeksänvuotias ranskalaisruuna on ollut luotettava kilpailija, sillä tämän kauden kahdeksassa kilpailussa se on ollut huonoimmillaankin kuudes. Kauden ainoa voitto tuli maaliskuussa Lavalissa, jossa se meni pitkän matkan 13,3 ja jätti kakkoseksi tulleen kuuden kymmenyksen päähän. Viime startissaan Vincennesissä ruuna meni ennätyksensä 11,0/2100 ja oli neljäs lähdössä, jonka voitti Kymi GP:ssäkin mukana oleva Dijon. Kokeneen menijän iskukyky pitäisi siis olla kohdallaan.

Valmentaja Severine Raimond tuo Kouvolaan lisäksi stayer-lähdössä juoksevan Biftonin. Raimondin tallin hevoset ovat menestyneet tänä vuonna hyvin, sillä valmennettavat ovat voittaneet 68 yrittämällä 20 kertaa. Molempia Raimondin tallin hevosia ajaa Kouvolassa Tony Le Beller, jolla on ohjastajaurallaan vajaat 1400 voittoa.

 

 

Dijon

5-vuotias ranskalaisori Dijon on Next Directionin ohella kisan junioreita. Vermon kevään Finlandia-ajossa seitsemänneksi jäänyt ori otti viime startissaan Vincennesissä kirivoiton ja meni täyden matkan 10,9. Kykyjään viisivuotias näytti myös maaliskuussa Grand Criterium de Vitessessä, jossa se paineli ennätystuloksensa 09,4 ja edelle jäivät vain hurjat Bold Eagle ja Billie De Montfort. Viime kaudella se voitti kaksi lähtöä myös Italiassa, ja heinäkuinen Gran Premio Tino Triossi -voitto Napolissa on oriin uran rahallisesti (74 000 €) suurin onnistuminen.

Dijonin ohjastaja-valmentaja Romain Derieux tulee Kouvolaan kolmen hevosen kanssa: Falimity kilpailee kolmivuotislähdössä ja Vakato stayer-lähdössä. Derieux’lla oli ennen Kymi GP -viikkoa tältä vuodelta ohjastajana 27 ja valmentajana 32 voittoa.

 

 

Spitcam Jubb

Spitcam Jubb ei vielä kolmi- ja nelivuotiskausilla osoittanut tähden elkeitä, mutta vuonna 2016 se otti jo kolme arvokasta V75-voittoa. Todellinen läpimurto tapahtui kuitenkin 2017, jolloin ruuna meni Sweden Cupissa ennätyksensä 09,5, voitti seitsemän kertaa ja tienasi yhden kauden aikana yli 1,7 miljoonaa kruunua. Uran suurin ykkönen tuli viime elokuussa Åbyn 3140 metrin kisasta Lyon Grand Prix’stä. Syyskuussa se sijoittui seitsemänneksi UET Trotting Masters -finaalissa niukasti ennen Midnight Houria. Ruuna pääsi tänäkin vuonna Sweden Cupin finaaliin, jossa jäi kuitenkin hännille.

Spitcam Jubb on yhden miehen hevonen, sillä Bollnäsissä vaikuttava harrastaja Micael Broberg on sen omistaja, kasvattaja ja valmentaja. Loviisasta lähtöisin oleva Kaj Widell on puolestaan vaikuttanut vuosikymmeniä Ruotsissa, ja lainaohjastajana hän on menestynyt viime aikoina hienosti. Viime kaudella Widell ajoi oman voittoennätyksensä, 116 ykkössijaa vuoden aikana.

 

Bret Boko

Bret Boko on Suomen ykkössarjojen tunnollisia työmyyriä. Kymmenvuotias ruuna aloitti uransa Stig H Johanssonin valmennuksessa Ruotsissa, mistä se siirtyi nelivuotiaana Suomeen ja Markku Niemiselle. Uran selkeä kohokohta oli vuoden 2015 Finlandia-Ajon voitto. Samana vuonna Bret Boko myös osallistui Elitloppetiin ja se palkittiin Ravigaalassa vuoden parhaana lämminveriravurina. Samana vuonna Bret Boko osallistui myös Kymi GP:hen, jossa se oli seitsemäs.

Hieman hiljaisemman kauden 2016 jälkeen viime vuosi palautti Bret Bokon suomalaisravurien eturiviin. Ruuna juoksi 37 starttia, joista se voitti kahdeksan ja ansaitsi yli 77000 euroa. Tältä kaudelta voittoja on jo neljä ja koko uralta peräti 43 – viimeisin niistä viime viikon perjantailta, jolloin Bret Boko voitti Turussa ylivoimaisesti hurjasta 1.06,5-avauksesta huolimatta. Uransa 44. ykkössijaa Bret Boko saalistaa jo tiistaina Teivossa välistartissa ennen lauantain Kymi GP:tä.

 

 

 

T.Rex

 

Tanskalaisruuna T.Rex on menestysvalmentaja Tapio Mäki-Tulokkaan tallin lippulaiva, jonka osaomistajana on myös valmentaja itse. Mäki-Tulokkan hevoset ovat usein voitokkaita, ja T.Rex on niistä se kaikkein voitokkain: viimeiseltä kahdelta ja puolelta kaudelta T.Rexillä on peräti 25 voittoa 37 startistaan. Menestystä T.Rex on niittänyt kotimaisissa T76-ympyröissä. Sillä on niistä lukemattomia voittoja, joukossa mm. sekä kulta- että hopeadivisioonafinaalien voitot.

Debyytti kansainvälisellä tasolla pilaantui Seinäjoki Racessa laukkaan. Harha-askeleet ovat muutenkin poikkeuksellisesti kiusanneet T.Rexiä viime aikoina, mutta kunto on kohdallaan, kuten T.Rex Lahden voittostartissaan osoitti. Kyvyt varmasti riittävät menestymään myös kansainvälisissä ympyröissä. T.Rex on vahva, nopea ja vauhtikestävä, joten sillä on kaikki hyvän hevosen ominaisuudet.

 

 

 

Kymi GP 2017 osallistujat 


1 Workout Wonder – Tommi Kylliäinen

 

Vuosi sitten USA:sta Suomeen muuttanut Workout Wonder on uudessa 
kotimaassaan osoittanut olevansa yksi Pohjoismaiden kovimmista 
kirikanuunoista. Sen Workout Wonder osoitti jo viime syksynä Solvalla 
Grand Prixn finaalivoitossaan, ja tältä kaudelta näyttönä on 
upea ykkönen Gävlen kultadivisioonafinaalista. Tuolla voitolla Workout 
Wonder sai myös kutsun Elitloppetiin, jonka taustajoukot kuitenkin 
jättivät väliin. Finlandia-Ajossa Workout Wonder oli viides ja 
kautensa avanneessa Helsinki-Ajossa se oli toinen. Seinäjoki-Racessa 
Workout Wonder laukkasi loppukaarteessa hyvän sijoituksen kirittyään 
jo voittaja Twister Bin tuntumaan.
Workout Wonder siirtyi suomalaisomistukseen yksivuotiaana huutokaupassa 
70 000 dollarin hinnalla. Tuolloiseen ostajajoukkoon kuului myös Antti 
Peltola, joka viime keväästä lähtien on omistanut Workout Wonderin 
yhdessä Jarno Kauhasen ja Kari Lähdekorven kanssa. Oritta 
valmentavalla Jarno Kauhasella on kokemusta Kymi GP:ssä 
menestymisestä, sillä tallin aikaisempi tähtiravuri Womanizer S 
voitti kisan vuonna neljä vuotta sitten. Vuotta aikaisemmin Womanizer S 
oli kisan kakkonen. Molemmilla kerroilla rattailla oli nyt Workout 
Wonderia ajava Tommi Kylliäinen.

 

 


2 Buzz Mearas – Jorma Kontio   

Bold Eaglen omistaja Pierre Pilarski hankki Buzz Mearasin ykkösoriinsa 
menestysten innoittamana talliinsa Ruotsista ja Lutfi Kolgjinin 
valmennuksesta toiseksi tähtiluokan ravuriksi keväällä 2016. 
Tuulennopea ruuna on päässyt Pilarskin omistuksessa ja Vincent 
Lacroixin valmennuksessa kilpailemaan hieman harvakseltaan. Se loukkasi 
itseään viime kaudella ja joutui pitämään lähes puolen vuoden 
paussin. Sitä ennen se oli ehtinyt aloittaa ranskalaisväreissä 
kahdella voitolla ja kakkossijalla. Kolgjinin valmennuksessa ruunan 
kovin esitys oli Axel Jensenin muistoajon voitto Norjassa ajalla 10,4. 
Ranskan aikanaan suurin voitto on Charlottenlundin Copenhagen Cup 
-päivän 2016 nelivuotiseliitin noin 20000 euron arvoinen ykkönen. 
Kovin suoritus tuli Sweden Cupissa, missä ruuna meni ennätyksensä 
09,7 hävitessään niukasti Volsteadille karsinnassa. Finaalissa 
menestyshaaveet kariutuivat lähtölaukkaan. Kööpenhaminassa on mennyt 
hyvin, sillä Buzz Mearasin avausesitys UET Trotting Masters -kisoissa 
tänä keväänä Copenhagen Cupissa päättyi kolmossijaan Cruzado De 
La Nochen voittaessa. Gabriele Gelorminin ajamana Buzz Mearasille jäi 
hieman jossiteltavaakin, kun tilaa johtavan Nadal Brolinen takaa ei 
missään vaiheessa ilmaantunut.
Ruuna on todella nopea lähtemään auton takaa, ja Jorma Kontio 
ohjastaessa sitä Kymi GP:ssä ensimmäistä kertaa valjakko varmasti on 
iso tekijä kiihdytyksessä juoksupaikkoja jaettaessa. Tietenkin sen 
nopeudella on varmasti käyttöä myös loppusuoralla.


 

 


 

3 Timoko – Björn Goop

 


Tuore Elitloppet-voittaja Timoko on yli 4,8 miljoonan euron 
voittosummallaan eniten ansainnut Ranskassa syntynyt ravuri. Timoko on 
jo kymmenvuotias, mutta kilpailee edelleen maailman huipulla, 
viimeisimpänä meriittinään Elitloppetin voitto. Karsinnassaan 
kolmanneksi sijoittunut Timoko yllätti kaikki nappaamalla finaalissa 
johtopaikan, jolta se hallitsi Euroopan suurinta sprintterikilpailua 
täysin suvereenisti. Voittoaika 1.09,0 on myös Timokon uusi ennätys. 
Elitloppetin voitto oli Timokon uran toinen, ja kaikkiaan se on 
osallistunut Elitloppetiin jo viidesti. Voittojen lisäksi tuomisina on 
ollut kaksi kolmossijaa.
Aikaisemmin tällä kaudella Timoko on ehtinyt voittaa Grand Criterium 
de Vitessen. Napolin Lotteria-ajossa se oli tänä vuonna viides. 
Aikaisempina vuosina Timoko on mm. voittanut kolme- ja nelivuotiaiden 
Kriteriumit, Prix de Francen ja Criterium Continentalin. Arvokkaimmat 
kakkossijansa Timoko on ottanut Prix dAmeriquesta ja Yonkers 
Internationalista. Prix dAmeriquessa Timoko on sijoittunut myös 
kolmanneksi.
Kymi GP:hen Timoko tulee jo neljättä kertaa. Kolme vuotta sitten se 
voitti, kaksi vuotta sitten se oli viides ja viime vuonna kolmas. Oriin 
rattailla on Euroopan johtaviin raviohjastajiin kuuluva Björn Goop.

 

 

 


 

4 Carabinieri – Johan Untersteiner

Tämän vuoden kisan ainoa ruotsalaisvieras Carabinieri tunnetaan 
erityisesti kovasta loppurynnistyksestään. Viime startissaan 
Mantorpissa se kiri kultadivisioonan ykköseksi hienolla 2600 metrin 
ajalla 12,3a ja sitä edellisessä kisassaan se oli neljäs Copenhagen 
Cupissa. Alkukaudesta Carabinieri kilpaili Ranskassa, missä se 
valloitti kahdesti maan pääradan Vincennesin ja oli Afghan Barbesin 
jälkeen Prix dAubussonin kakkonen ennätysajallaan 10,4ake. Ranskan 
voittojen välissä Carabinieri poikkesi myös Ruotsissa voittamassa 
hopeadivisioonafinaalin.
Nuorena Carabinierin paras saavutus oli Ruotsin Derbyn karsintavoitto. 
Finaalissa se starttasi suosikkina, mutta ei tuolloin ollut 
parhaimmillaan. Viime keväänä Carabinierille tehtiin polvioperaatio, 
jonka jälkeen se palasi radoille syyskuussa entistä ehompana.
Carabinierin valmentaja, itävaltalaistaustainen Peter Untersteiner on 
Ruotsin viime vuosien menestyneimpiä raviurheilijoita. Kouvolassa 
Carabinierin ohjissa on valmentajan poika Johan Untersteiner, joka 
itsekin pyörittää sadan hevosen valmennustallia. Johan Untersteinerin 
tuoreita meriittejä ohjastajana on mm. Elitloppetin kakkostila 
Propulsionin rattailla.

 

 

5 Up And Quick – Joseph VerbeeckPrix dAmerique -voittaja 2015 Up And Quick ei varsinaisesti 
esittelyjä kaipaa, eikä liioin sen ohjastaja, nelinkertainen Prix 
dAmeriquen ja kahdesti Elitloppetin voittanut belgialainen Joseph 
Verbeeck. Up And Quick on Timokon kaltainen ikimenestyjä, joka nousee 
aina uudestaan. Vuonna 2016 Prix dAmeriquen jälkeen oriin lonkassa 
havaittiin murtuma. Koko ura oli vaakalaudalla, kun Up And Quickillä on 
ollut runsaasti astutuskäyttöäkin, mutta niin vain ori palasi 
joulukuussa Monsissa Belgiassa radalle ja voittokantaan. Paluu 
kansainväliselle huipulle on tapahtunut pikkuhiljaa, mutta 
viimeistään huhtikuun lopussa Argentanin Criterium Vitesse de Basse 
Normandien voitossaan rataennätyksellä 09,4 maililla keulasta helposti 
ori näytti kuuluvansa edelleen huipulle. Argentanin rata on 1600 metrin 
mittainen.
Elitloppetin karsinnan vaisuhko juoksu johtavan Nuncion takaa jätti 
kuitenkin taas epäselvyyttä vireestä, mutta Up  And Quick on siis 
näyttänyt jo monta kertaa tulevansa aina takaisin. Menestys eli 
sijoitus kolmen joukossa Kouvolassa nostaisi voittosumman yli kahden 
miljoonan euron! Up And Quick on myös varsinainen allround-hevonen, 
sillä sen suurimpien voittojen joukkoon kuuluvat Prix de Parisin 4150 
metrin matkalla juostut 180000 euron arvoiset ykköset kahtena vuonna 
peräkkäin 2014-15. Se oli myös Prix dAmeriquen kakkonen vuonna 
2014.

 6 Seabiscuit – Mika Forss

 

 

Kymmenvuotias Seabiscuit on taas palannut Suomen huipulle. Maaliskuussa 
se voitti Helsinki-Ajon ja viimeistelystartissaan Porin 
kultadivisioonassa Seabiscuit voitti vakuuttavasti johtavan rinnalta. 
Finlandia-Ajossa ruuna oli ennätyksellään 10,7a seitsemäs, 
Seinäjoki-Racessa se taipui keskeytykseen. Viime vuonna ruuna kilpaili 
vain viidesti ja oli parhaimmillaan, kun se voitti Vermossa huippuajalla 
11,4ake.
Nuoruusvuotensa osakasvattajansa Timo Nurmoksen valmennuksessa 
Ruotsissa ollut Seabiscuit on kuuden vuoden takainen derbyvoittaja. 
Aikuisiällään se on voittanut mm. C.T. Ericssons Memorialin, Ruotsin 
hopeadivisioonafinaalin, Killerin Eliitin ja Suomen Mestaruuden, jonka 
voittaessaan se oli jo nykyisen valmentajansa Ivar Holmlundin 
valmennuksessa. Seabiscuit on päässyt kilpailemaan urallaan varsin 
katkonaisesti. Viisivuotiskaudellaan se ei kilpaillut kertaakaan ja 
toistaiseksi se ei ole vielä yhtenäkään vuonna juossut yli kymmentä 
starttia vuodessa. Seabiscuitin volttiennätys 12,7ke oli aikanaan myös 
Suomen ennätys. Kymi GP:hen Seabiscuit osallistuu kolmatta kertaa. 
Kaksi vuotta sitten se oli kisan neljäs ja viime vuonna yhdeksäs.

 

7 Big Headache – Veli-Pekka Toivanen

     

 

Big Headache on tämän vuoden Kymi GP:n jokerikortteja. Ruuna on kisan 
vähärahaisin osallistuja, mutta se osoitti viime startissaan 
Killerillä kilpailevansa elämänsä kunnossa. Big Headache sai 
myöhään kiritilaa ja kiri vinhasti ehtien aivan voittaneen T.Rexin 
tuntumaan. Muutenkin ruunan esitykset ovat olleet positiivisia.
Viime vuonna Big Headache oli kilpailemassa Ranskassa, mistä käsin se 
saavutti seitsemällä yrityksellä yhden voiton. Alkuvuodesta Big 
Headache oli valmennuksessa myös Ruotsissa, missä se myös voitti 
kertaalleen. Varsavuosinaan Big Headache onnistui oikeisiin aikoihin. 
Kriteriumissa se oli yllättäjänä kolmas ja Derbyssä vielä 
suurempana yllättäjänä neljäs. Muita saavutuksia ikäluokkakisoissa 
olivat Oulu Expressin viides ja Kuopio Stakesin kuudes sija.
Big Headachen ohjissa on sen valmentaja Veli-Pekka Toivanen. Pitkään 
mm. Italiassa vaikuttanut Toivanen on todellinen 
ravimaailmankansalainen, joka siirtyi keväällä valmentamaan hevosia 
Big Headachen omistajan tiloihin Leppävirralle. Jalohepo Oy:n 
aikaisemmista menestyshevosista tunnetuin on Surprise Lord, joka 
sijoittui viime vuonna jo Reima Kuislalle myytynä Kymi GP:n 
seitsemänneksi.
 

 


 

 

8 Trebol – Ganriel Pou Pou

 

  
Kilpailun kolmas kymmenvuotias osallistuja Trebol on Espanjassa 
syntyneenä melkoinen harvinaisuus kansainvälisen tason huippuravurina. 
Uransa alkuvuodet se kilpaili Mallorcalla, mistä saaren ylivoimainen 
ykkösravuri siirtyi viisivuotiskaudellaan pysyvästi Ranskaan 
kilpailemaan. Parin viime vuoden aikana se on kilpaillut myös muualla 
Euroopan suurkilpailuissa.
Kouvolassa Trebolilla on paljon puolustettavaa, silä se on voittanut 
Kymi GP:n kahtena viime vuonna. Molemmilla kerroilla sympaattisen 
Gabriel Pou Poun suojatti on juhlinut yllättäjänä, sillä Trebol on 
voittanut kertoimilla 15,4 ja 16,0. Kouvolan voittojen lisäksi Trebolin 
uran suurimpia täysosumia ovat ykköset Prix de Luxembourgissa, Prix du 
Cantalissa ja Prix de Chateaurenardissa, jotka kaikki ajetaan 
Vincennesin radalla Ranskassa. Pohjoismaissa Trebol on saavuttanut Kymi 
GP -voittojen lisäksi kolmossijan Copenhagen Cupissa.
Tänä vuonna Trebolin ei ole vielä saavuttanut suuria mainetekoja. 
Alkukauden parasta antia on ollut Prix de Belgiquen viides sija, mutta 
viime startissa syntynyt uusi ennätys 11,5ake kertoo oriin olevan taas 
tuloillaan. Viime starttiinsa Trebol palasi kolmen kuukauden 
kilpailutauolta.

 


9 Dreammoko – Gabriele Gelormini

 
Kymi GP 2017 lienee ensimmäinen UET Trotting Mastersin osakilpailu, 
jossa isä ja poika juoksevat vastakkain, ja kyseessä on siis tietenkin 
Richard Westerinkin tallin kaksikko Timoko ja sen nelivuotias poika 
Dreammoko. Elitloppet-viikonloppuna ne jo juoksivat samoissa raveissa, 
kun Timoko sensaatiomaisesti voitti Elitloppetin, ja samana päivänä 
Dreammoko kiri hänniltä kolmanneksi Nelivuotiseliitissä Björn Goopin 
ajamana ajalla 10,1/1609 metriä.
Nelivuotiaan oriin toistaiseksi suurin voitto on huhtikuulta 
Vincennesistä ikäluokan perinteisen suurkilpailun Prix Phaetonin 
ykkönen 54000 euron palkinnolla 2850 metrin matkalla keulasta ajalla 
14,8 tasoituslähdössä. Tuon kisan kunniataulusta löytyy mahtavia 
nimiä: muiden muassa Bold Eagle, isänsä Timoko, Tenor De Baune ja 
moni muu legendaarinen hevonen. Phaetonissa se voitti kaikki Ranskan 
ikäluokan kovat nimet, ja kuukautta aiemmin se hävisi vain Discours 
Joyeuxille tienatessaan Prix Selectionista 60000 euroa ajalla 11,5. Tuo 
tulos tuli myös tasoituslähdössä 2175 metrin matkalla. Dreammoko on 
nelivuotiaana maailman huippuja kohdatessaan uransa kovimmassa paikassa, 
mutta alkukauden esitykset eivät sulje pois sen 
menestysmahdollisuuksia. Kymi GP:n ainoa nelivuotias voittaja 
toistaiseksi on BWT Magic vuonna 2000.
Dreammokoa ajaa sen vakio-ohjastajaksi tällä kaudella noussut 
Gabriele Gelormini. Italialaissyntyinen vasta 25-vuotias kuski on 
noussut raketin lailla Ranskan markkinoiden kärkinimiin. Tänä vuonna 
hän on 49 voitollaan kärrylähtöjen liigan Ranskan seitsemäs.

 


 

10 Jonesy – Tuomas Korvenoja  

 

Tuomas Korvenojan oma kasvatti Jonesy on tehnyt suomalaishevoseksi 
huomattavan kansainvälisen uran. Ori on kilpaillut Suomen lisäksi 
Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Ranskassa ja USA:ssa, missä se kävi 
viime syksynä osallistumassa Yonkers Internationaliin. Suurimman 
kansainvälisen voittonsa Jonesy otti kolmevuotiaana, jolloin se voitti 
suuryllättäjänä Ruotsin Breederss Crownin, jossa ykköspalkinto 
oli lähes 100 000 euroa. Samana vuonna Jonesy oli kolmevuotiaiden 
EM-kisan kolmas Ranskan Vincennesissä. Suomen Kriteriumissa se 
sijoittui viidenneksi.
Nelivuotiaana Jonesy voitti väkivahvalla juoksulla Suomen Derbyn ja se 
onkin Seabiscuitin ohella kisan toinen kotimainen derbyvoittaja. 
Nelivuotiskauden muita kohokohtia olivat Kungapokalenin ja 
Sprintermästarenin viitossijat Ruotsissa sekä Grosser Preis von 
Deutschlandin nelossija Saksassa.
Viisivuotiaana Jonesy ei onnistunut odotetusti, mutta viime kaudella 
kuusivuotiaana se nousi yhdeksi Suomen parhaista ravureista. Jonesy 
voitti Suomen Mestaruuden ja oli Suur-Hollola-Ajossa kolmas, molemmat 
saavutukset olivat 30 000 euron arvoisia. Tällä kaudella se on ollut 
kuudes Seinäjoki-Racessa ja viimeksi kakkonen Killerin Eliitissä 
uudella ennätyksellään 10,7a.