Kymi Grand Prix, UET Trotting Masters hevosesittelyt

13.06.2016

Kymi GP 18.6. 2016 hevosesittelyt by Risto Olamo
 
1 Quick Fix – Christoffer Eriksson
Lutfi Kolgjinin tallin Quick Fix ei kilpaillut lainkaan 4-vuotiaana, joten sen ura alkoi varsinaisesti 5-vuotiaana. Ruuna starttasi kaksi kertaa 3-vuotiaana ja sitä ajoi ensimmäisessä voittoon päätyneessä startissa Christoffer Eriksson. Hevonen saavutti ensimmäisen suuremman voittonsa viime vuonna helmikuun alussa Solvallan Klass I-finaalissa. Kotiradan pronssidivisioonan ykkösen jälkeen Quick Fix sai kutsun Seinäjoen Prix d’Etain Royaliin.  Lainakuski Tuomas Korvenoja ajoi ohjeiden mukaisesti ruunan keulaan ja johti lähdöstä maaliin. Toinen visiitti Suomeen St. Micheliin ei sujunut yhtä menestyksekkäästi. Syyskuussa Kolgjini siirsi Quick Fixin uuteen filiaaliinsa Ranskaan, jossa se menestyi mainiosti. Ruuna voitti seitsemästä startistaan kolme ja ansaitsi 180 750 euroa. Kahden Vincennesin ykkössijan sijan lisäksi hevonen voitti tammikuussa Cagnes-sur-Merissä Prix de la Côte d’Azurin. Pohjolaan palattuaan Quick Fix kävi Norjassa voittamassa Klosterskogen Grand Prixin. Charlottenlundin Jubileumsloppin kakkossijan jälkeen ruuna kilpaili Napolissa, jossa se laukkasi Lotteria-ajon karsinnassa ja oli toinen lohdutuslähdössä. Kotimaahan palattuaan Quick Fix sijoittui Sweden Cupissa sekä karsinnassa että finaalissa kolmanneksi.
 
2 Surprise Lord – Ari Moilanen
Suomalaisen hevoskasvatuksen toinen edustaja on Reima Kuislan omistukseen reilu kuukausi sitten siirtynyt Surprise Lord, joka on ollut jo useita vuosia huipulla. Ikäluokkakilpailuissa hevosen paras menestys oli Kuopio Stakesin toinen sija. Huipulle Surprise Lord nousi 7-vuotiaana, jolloin se ansaitsi ensimmäisen kerran yli 100 000 euroa kauden aikana. Suurimmat voitot tulivat Suomen mestaruudesta ja Ylivieskan Malja-ajosta. St. Michelissä Surprise Lord oli toinen Owen’s Clubin jälkeen. Seuraavana vuonna Surprise Lord rankattiin vanhempien hevosten ykköseksi. St. Michelistä tuli toistamiseen kakkossija. Kauden häikäisevimmän esityksen se teki Porin Kuninkuusraveissa, jossa hevonen osoitti kapasiteettinsa juoksemalla ennätyksensä 09,9. Syyskuussa suomalaisori vieraili Åby Stora Prisissä, jonka erissä se sijoittui neljänneksi ja viidenneksi. Viime vuosi sujui hieman vaisummin kuin kaksi edellistä. Kuluvalla kaudella Surprise Lord avasi voittotilinsä huhtikuussa Forssan kultadivisioonassa. Ensimmäinen startti Reima Kuislan omistuksessa Number Onessa oli epäonninen, sillä Jorma Kontio tippui kanssakilpailijan töytäisyn seurauksena Surprise Lordin kärryiltä, jolloin hevonen pääsi irti ja joutui jäämään pois kilpailusta.
 
3 Oasis Bi – Claes Svensson
Italiassa syntynyt, mutta ruotsalaisvalmennuksessa koko kilpailu-uransa ollut Oasis Bi sijoittui viime vuonna Kymi GP:ssä Trebolin jälkeen toiseksi. Hevonen on ollut Finlandia-ajossa mukana kahdesti. Ensimmäisellä kerralla Oasis Bi oli toinen, mutta viime vuonna se sai tyytyä kuudenteen sijaan jäätyään hiljaisessa matkavauhdissa kolmanteen pariin ulos. Viime kauden menestyksestä kertoo Euroopan raviliiton UET Trotting Mastersin pistetilaston ykkössija. Kouvolan vierailun jälkeen hevonen kilpaili neljä kertaa. Åbergin muistoajon neljättä sijaa seurasivat Sundsvall Open Trotin ja Monsin UET Trotting Masters-finaalin kolmoset. Kausi päättyi Yonkersin International Trotin neljänteen sijaan. Kuluvan kauden Oasis Bi aloitti sijoittumalla Prix d’Amériquen viimeisessä esikilpailussa Prix de Belgiquessa kolmanneksi. Talvimeetingin pääkilpailussa Stefan P Petterssonin valmentama italialaisori oli komeasti myös kolmas samalla ajalla kuin Timoko. Grand Critérium de Vitessen kakkossijan jälkeen Oasis Bi saavutti uransa suurimmat setelit voittamalla Napolin Lotteria-ajossa sekä karsinnan että finaalin. Elitloppetissa hevonen pääsi finaaliin ennätysajallaan 09,4, mutta sai siinä kahdeksannelta radalta huonon juoksun ja jäi kuudenneksi.
 
4 Univers de Pan – Philippe Daugeard
Univers de Pan on myös osallistunut kahdesti Finlandia-ajoon. Toissa vuoden voittaja jäi viime vuoden taktiikkajuoksussa lopussa Bret Bokon taakse pussiin ja sijoittui kolmanneksi. Philippe Daugeardin suojatin huippuvuosi oli 2014, jolloin se ansaitsi yli 610 000 euroa. Nelivuotiaana Univers de Pan voitti UET Grand Prix-karsinnan Vincennesissä, mutta jäi Brad de Veluwen voittamassa finaalissa Gelsenkirchenissä neljänneksi.  Viisivuotiaana hevonen kuului ikäluokkansa parhaimmistoon ja sijoittui Kriteriumissa kolmanneksi. Menestyksekkäällä 6-vuotiskaudella Univers du Pan voitti Prix de Francen kakkossijan jälkeen Grand Critérium de Vitessen. Kevään Pohjoismaiden kiertueella hevonen voitti Finlandia-ajon lisäksi Oslo Grand Prixin.  Kausi päättyi kuitenkin jo kesäkuun lopussa terveysongelmien takia. Viime kausi alkoi ykkössijalla Monsissa, mutta sen jälkeen borrelioosista kärsinyt hevonen ei ole voittanut. Kuluva kausi alkoi hyvin Prix de Bourgognessa, jossa sen edellä olivat vain Timoko ja Amiral Sacha. Prix d’Amériquessa kuudennessa parissa ulkoa juossut Univers de Pan jäi väsyvän hevosen taakse eikä saanut rahaa. Viime kuun alussa Timokon voittamassa Prix Kerjacquesissa hevonen oli kolmannesta parista sisältä lupaavasti kolmas.
 
5 Trebol – Gabriel Angel Pou Pou
Trebol on espanjalaisen raviurheilun lipunkantaja, jonka kansainvälinen menestys alkoi viime vuoden Kymi Grand Prixistä. Hevonen kilpaili uransa alussa Mallorcalla, jossa se hallitsi ikäluokkansa suurkilpailuja suvereenisti. Ranskaan Trebol siirtyi 5-vuotiaana. Hevonen teki jo 4-vuotiskauden alussa onnistuneen vierailun Vincennesiin, jossa se sijoittui Groupe II-tason Prix Charles Tierceliniin kolmanneksi. Ensimmäisen voittonsa Ranskan pääradalla espanjalaisori otti kolme vuotta sitten ja sen jälkeen niitä on tullut vielä kolme. Kansainvälisen uransa Trebol aloitti viime vuonna Oslo Grand Prixissä, jossa Gabriel Angel Pou Poun ajo epäonnistui. Huomattavasti paremmin sujui kaksi viikkoa myöhemmin Kouvolassa, jossa hevonen kiri loppusuoralla näyttävästi voittoon. Amérique-viikonloppu on ollut monena vuonna menestyksekäs Trebolille. Tänä vuonna hevonen voitti espanjalaisyleisön riemuksi lauantain pääkilpailun Prix du Luxembourgin upealla loppukirillä. Critérium de Vitessessä hevonen oli neljäs maalissa, mutta se hylättiin positiivisen dopingkokeen takia. Asian tutkiminen vei pari kuukautta. Kun syyksi selvisi pilaantunut rehu, hevonen vapautui kilpailukiellosta ja Trebol ehti mukaan Copenhagen Cupiin, jossa se sijoittui kolmanneksi.
 
6 Onirique – Tommi Kylliäinen
Kotiradan valmentajan Matias Salon Italiassa syntynyt Onirique aloitti kilpailu-uransa Jean-Pierre Duboisilla Kanadassa. Kolmevuotiaana kymmenen kertaa kilpaillut hevonen voitti kolmasti ja ansaitsi 136 273 dollaria. Onirique voitti huhtikuussa Tie Silkin finaalin Woodbinessa.  Toukokuussa The Meadowsin Pennsylvania Sire Stakes-lähdössä hevonen saavutti parhaan voittoaikansa USA:ssa 11,8. Kesäkuussa Mohawkissa juostussa Goodtimessa ruuna oli kolmas karsinnassa ja finaalissa. Kausi päättyi jo heinäkuun lopussa. Seuraavan kerran Onirique kilpaili 4-vuotiaana Ranskassa. Hevosen saavutukset siellä jäivät vähäiseksi, sillä se ansaitsi yhdessätoista startissaan Maurizio Grosson ja Jens Bergmanin valmennuksessa 5 400 euroa. Viime vuonna Ruotsissa ruuna juoksi Fredrik Söderbergin valmennuksessa ennätyksensä 10,4. Tämän jälkeen hevonen myytiin ASVT:n syyskuun intrenet-huutokaupassa Kari Lähdekorvelle 200 000 kruunulla. Onirique aloitti Suomessa tammikuussa ja se on saavuttanut kolme ykkössijaa Vermosta. Helsinki-ajon voittoa huhtikuussa seurasi Kultaloimen kolmas sija. Finlandia-ajossa Onirique oli paras suomalaisista, mutta jäi ilman rahaa. Viime lauantaina Killerin Eliitissä matkantekoa hidasti muutamat laukka-askeleet lähdössä.
 
7 Mellby Viking – Jorma Kontio
Koko kilpailu-uransa Timo Nurmoksen valmennuksessa ollut Mellby Viking on huippustayeri, joka jo kaksi vuotta sitten juoksi Harper Hanoverin ajossa pitkän matkan ME:n 12,5. Hevonen on kilpaillut urallaan vasta 34 starttia, joista 19 on päätynyt voittoon. Jorma Kontio on ajanut kaikki lähdöt kahta lukuun ottamatta. Nelivuotiaana Mellby Viking selvisi Derbyssä finaaliin, mutta laukkasi siinä. Ensimmäisen suurvoittonsa hevonen saavutti Orebo Intn’listä kaksi vuotta sitten ja sitä seurasi Harper Hanoverin ykkönen ME-ajalla. Viime vuonna kausi alkoi näillä samoilla pitkän matkan kisoilla. Se sai kuitenkin tyytyä molemmissa toiseen sijaan On Holdin ja Indigiousin voittaessa. Tämän jälkeen Mellby Viking teki ensimmäisen ja tähän mennessä ainoan vierailunsa ulkomaille voittaen Oslo GP-päivän stayerlähdön. Hevonen on startannut kolmessatoista viimeisessä startissaan vain kerran alle kolmen kilometrin matkalla. Menestyksekkään viime kauden jälkeen Nurmos tähtäsi Mellby Vikingillä Prix d’Amériqueen, mutta sairastuminen muutti suunnitelmat. Tänä vuonna hevonen voitti toisen kerran Orebro Intn’lin. Kolme viikkoa sitten Harper Hanoverissa alussa takajoukkoon jäänyt Mellby Viking nousi hyvin neljänneksi, mutta menetti ME:n Bird Parkerille.
 
8 Timoko – Björn Goop
Toissavuotinen voittaja Timoko on mukana Kymi Grand Prixissä jo kolmannen kerran. Yli neljä miljoonaa euroa ansainnut hevonen on Ranskan kaikkien aikojen toiseksi eniten ansainnut ravuri. Ero kärkisijaa pitävään Ready Cashiin on enää 186 072 euroa. Richard Westerinkin suojatti hallitsi ikäluokkansa suurkilpailuja jo 3- ja 4-vuotiaana. Viisivuotiskausi oli hevoselle välivuosi, mutta sen jälkeen Timoko nousi Euroopan huipulle, jossa se on ollut jo useita vuosia. Hevosen vakiokuskina suurissa kilpailuissa on ollut viime vuodet Björn Goop. Timokon meriittilistalla on 13 Groupe I- ja 11 Groupe II-voittoa. Uran rahakkain ykkössija tuli toissa vuoden Elitloppetista, jossa se on ollut mukana neljä kertaa. Kolme viikkoa sitten Timoko voitti keulasta karsinnan ja oli finaalissa toisesta parista ulkoa neljäs.  Pariisin talvimeetingin pääkilpailussa Prix d’Amériquessa Timoko on ollut mukana viisi kertaa. Viime tammikuussa hevonen sijoittui toiseksi ja oli ainoa joka pystyi antamaan vastuksen Bold Eaglelle. Talvimeetingin jälkeen Timoko voitti Grand Critérium de Vitessen ja viime kuun alussa Prix Kerjacquesin. Oriin vanhimmat jälkeläiset ovat syntyneet vuonna 2013 ja niistä parhaiten on tähän mennessä pärjännyt Dreammoko 14,7.
 
9 Pascia’ Lest – Pietro Gubellini
Pascia’ Lest oli ikäluokkansa suuri tähti varsana ja voitti ensimmäisen Groupe I-kilpailun Gran Premio Allevatorin Roomassa 2-vuotiaana. Kolmevuotiskaudella hevonen otti suurkilpailuissa seitsemän voiton putken, joka päätyi Derby-voittoon. Pohjoismaiselle raviyleisölle hevonen tuli tutuksi 4-vuotiaana, jolloin se voitti Solvallan 4-vuotiseliitin ja oli Oslossa toinen. Kauden päätteeksi Pascia’ Lest siirtyi Ranskaan Thierry Duvaldestinin valmennukseen. Viisivuotiskauden alussa Enghienin Prix de l’Atlantiquessa hevonen kukisti Univers de Panin, Tiégo d’Etangin sekä Timokon ja sai kutsun Elitloppetiin, jossa se sijoittui neljänneksi ennätyksellään 09,1. Kuusivuotiaana Pascia’ Lest osallistui Finlandia-ajoon, jossa se oli toisesta parista sisältä neljäs. Kun hevonen oli kilpaillut toista vuotta voitotta, sen valmentajaksi vaihtui elokuussa Fabrice Souloy. Tulosta alkoi syntyä melko nopeasti ja ensimmäinen voitto uudella valmentajalla tuli Toulousen Grand Prix du Sud-Ouestissa. Kuluvalla kaudella Pascia’ Lest voitti Torinossa Gran Premio Costa Azzurran ja Lotteria-ajon karsinnan, mutta jäi finaalissa neljänneksi. Kolme viikkoa sitten Solvallassa hevonen voitti Sweden Cupin karsinnan keulasta, mutta jäi finaalissa kolmannesta parista ulkoa toiseksi.
 
10 Seabiscuit – Mika Forss
Vuoden 2011 derbyvoittaja Seabiscuit palasi viime vuonna kotimaahan ja aloitti Kymi GP:ssä Ivar Holmlundin valmennuksessa sijoittuen neljänneksi. Ennen tätä Janne Ranta-Krenkulla ravioppinsa saanut hevonen oli Timo Nurmoksen valmennuksessa Ruotsissa. Vasta kuusi kertaa kilpaillut ruuna starttasi ensimmäisen kerran Suomessa 4-vuotiaana Vermon derbykarsinnassa suursuosikkina. Seabiscuit voitti sen kuten finaalinkin täysin ylivoimaisesti. Nelivuotiskauden jälkeen Seabiscuit katosi radoilta erilaisten vaivojen takia yli puoleksitoista vuodeksi. Hevonen palasi voittokantaan 6-vuotiskauden lopussa, jolloin ruuna voitti kaksi V75-hopeadivisioonan karsintaa ja finaalin Solvallassa. Toisen vierailunsa Suomeen hevonen teki kaksi vuotta sitten Suur-Hollola-ajoon. Välierävoiton jälkeen ruuna jäi seuraavan päivän finaalissa viimeiseksi. Vain kuusi kertaa kauden aikana startanneen Seabiscuitin toinen voitto tuli loppukesästä Solvallan C Th Ericssons memorialista. Viime kauden avauksessa Solvallassa hevonen saavutti täyden voltin SE-lukemat 12,7. Ruuna sai meriittilistalleen viime vuonna Killerin Eliitin ja Suomen mestaruuden. Tänä vuonna Seabiscuit löysi voittovireen toukokuun lopussa kauden kolmannessa startissaan Vermon Isokengässä.
 
 

  Takaisin listaukseen