Kymi GP 2018 osallistujat 

 

Midnight Hour

 

Midnight Hour oli kauden 2017 ilmiö Suomessa. Ruuna löi itsensä läpi kotimaiselle ja kansainvälisellekin ravihuipulle voittamalla mm. Åby Stora Prisin sekä St Michelin. Ossi Nurmonen ei kaihtanut sillä kovimpiakaan kansainvälisiä koitoksia, ja kauden kilpailuohjelman kuuluivatkin käynnit UET Trotting Mastersin finaalissa Ranskan Vincennesissä että International Trotissa Yonkersissa USA:ssa. Molemmissa Midnight Hour mitteli maailman ehdottomia valioita vastaan. Kaikkiaan huikean kauden ansiot olivat yli 330 000 euroa, vaikka jossiteltavaakin jäi Suur-Hollola-Ajon pussiin jäämisen muodossa. Ravigaalassa Midnight Hour palkittiin vuoden parhaana lämminverisenä.

Tällä kaudella Midnight Hour on voittanut kahdesti. Seinäjoki Racessa se oli kuudes ja Finlandia-Ajossa parhaana suomalaisena neljäs. Helsinki-Ajossa se koki millimetritappion Workout Wonderille. Viimeistelystartissaan Killerin Eliitissä Midnight Hour sijoittui kuudenneksi, mutta on osoittanut pystyvänsä paljon parempaankin.

 

Next Direction

Viisivuotias Next Direction on Suomen tämän hetken puhutuimpia hevosia. Viime kaudella Next Direction oli ikäluokkansa paras nelivuotias voittaen mm. Kasvattajakruunun, Kuopio Stakesin ja Einari Vidgrénin Muistoajon. Suuressa Suomalaisessa Derbyssä Next Direction oli mainio kakkonen.

Tällä kaudella Next Direction on hypännyt suoraan maan kärkiravureiden joukkoon. Seinäjoki Racessa se esitti huiman loppuvedon, jolla nousi kisan parhaana suomalaisena hienosti neljänneksi. Oulun Number Onessa Next Direction oli omaa luokkaansa Oulun uudella rataennätyksellä 11,1a.

Mies Next Directionin takana on leppävirtalainen Timo Hulkkonen. LVI-alan yrittäjänä elämäntyönsä tehnyt Hulkkonen on menestynyt omilla kasvateillaan mahtavasti. Vuosi sitten Hulkkosen tallin Big Headache oli Kymi GP:n viides, ja kaksi vuotta sitten Hulkkosen kasvattama Surprise Lord oli Kymi GP:n seitsemäs.

 

 

Ringostarr Treb

Kymi GP:ssä on toista kertaa peräkkäin mukana tuore Elitloppet-voittaja. Viime vuonna se oli Timoko, tänä vuonna Ringostarr Treb, joka juhli Euroopan suurimmassa sprintterikilpailussa kolme viikkoa sitten. Myös täysi matka käy italialaisoriille loistavasti, siitä osoituksena huhtikuinen Olympiatravetin voitto hirmuajalla 10,0ake. Viime kaudella Ringostarr Treb voitti mm. Sundsvall Open Trotin ja aikaisemmilta vuosilta sen saavutuksia on mm. Sweden Cupin ykköstila. Kymi GP:n listoilla Ringostarr Treb oli jo kolme vuotta sitten, mutta joutui tuolloin jäämään pois kisasta.

Jerry Riordan teki pitkän uran USA:ssa, vaikutti sitten parikymmentä vuotta Italiassa ja viime vuodet hän on toiminut valmentajana Ruotsin Halmstadissa. Ringostarr Trebin lisäksi Riordan on viime vuosina ollut otsikoissa etenkin Twister Bin valmentajana. Aiemmin Riordan on menestynyt etenkin Oslo GP -voittaja Lisa Americalla, joka muistetaan myös Jouni Kaikko Memorialin ykkösenä. Suomalaisväriä Ringostarr Trebin tiimiin tuo hoitaja Heli Tarrimaa.

 

 

Aubrion du Gers

Maailman parhaaksi ruunaksi tituleerattu Aubrion du Gers on Kymi GP:n ehdottomia vetonauloja, voittihan se viime syksynä Vincennesissä UET Trotting Masters -finaalin kukistaen mm. Bold Eaglen ja Twister Bin. Uransa 56 kilpailussa peräti 32 kertaa voittanut ruuna on hävinnyt kymmenestä viime startistaan vain yhden ja oli silloinkin toinen. Hevonen kutsuttiin myös viime sunnuntain Oslo Grand Prixiin, mutta taustajoukot valitsivat Kouvolan kisan.

Pohjoismaissa Aubrion du Gers on nähty viimeksi vuosi sitten, jolloin se oli Oslo GP:ssä kolmas. Tuon jälkeen se tehtaili seitsemän peräkkäistä voittoa ennen kuin jäi huhtikuussa toiseksi. Viime startti toukokuussa oli Caenissa ajettu Trotting Masters -osalähtö, jossa hevonen hallitsi keulasta ja jätti taakseen mm. Amiral Sachan ja Un Mec d’Heripren.

Tällä kertaa ruunaa ohjastava Joseph Verbeeck voitti historian ensimmäisen Kymi GP:n vuonna 1998 Dryade des Boisilla. Valmentaja Jean-Michel Bazire on voittanut ohjastajana kisan kaksi kertaa vuosina 2004 ja 2008.

 

 

Edward Ale

Kymmenvuotias Edward Ale on yhdessä Bret Bokon kanssa joukon nestori. Jo varsavuosinaan ruuna oli Petri Puron käsissä ikäluokkansa ehdotonta eliittiä sijoittuen Brad de Veluwen takana toiseksi sekä Kriteriumissa että Derbyssä. Viisivuotiaana se saavutti uransa suurimman voiton viisivuotiaiden Europamatchissa Oslossa.

Viisivuotiskauteen kuului myös Suur-Hollola-Ajon kolmossija sekä paha loukkaantuminen, jonka myötä Edward Ale oli puolitoista vuotta sivussa radoilta. Kaudella 2016 Edward Ale oli Pirjo Vauhkosen valmennuksessa voittaen Joensuu-Ajon. Petri Purolle palattuaan Edward Ale juhli viime vuonna Suomen Mestaruudessa. Tältä kaudelta Edward Alella on kaksi starttia Tiina Koskisen valmennuksesta. Viimeksi Uumajan kultadivisioonassa se osoitti vahvaa nousukuntoa sijoittumalla johtavan rinnalta neljänneksi.

Edward Alella on vankkaa kymenlaaksolaista taustaa, sillä sen kasvattajan Kuusaan Virma Oy:n takana on kuusankoskelainen Antti Lehtisalo. Edward Alen valmentajan Tiina Koskisen käsissä on enemmänkin Lehtisalon Ale-kasvatteja.

 

 

Venosc de Minel

Yhdeksänvuotias ranskalaisruuna on ollut luotettava kilpailija, sillä tämän kauden kahdeksassa kilpailussa se on ollut huonoimmillaankin kuudes. Kauden ainoa voitto tuli maaliskuussa Lavalissa, jossa se meni pitkän matkan 13,3 ja jätti kakkoseksi tulleen kuuden kymmenyksen päähän. Viime startissaan Vincennesissä ruuna meni ennätyksensä 11,0/2100 ja oli neljäs lähdössä, jonka voitti Kymi GP:ssäkin mukana oleva Dijon. Kokeneen menijän iskukyky pitäisi siis olla kohdallaan.

Valmentaja Severine Raimond tuo Kouvolaan lisäksi stayer-lähdössä juoksevan Biftonin. Raimondin tallin hevoset ovat menestyneet tänä vuonna hyvin, sillä valmennettavat ovat voittaneet 68 yrittämällä 20 kertaa. Molempia Raimondin tallin hevosia ajaa Kouvolassa Tony Le Beller, jolla on ohjastajaurallaan vajaat 1400 voittoa.

 

 

Dijon

5-vuotias ranskalaisori Dijon on Next Directionin ohella kisan junioreita. Vermon kevään Finlandia-ajossa seitsemänneksi jäänyt ori otti viime startissaan Vincennesissä kirivoiton ja meni täyden matkan 10,9. Kykyjään viisivuotias näytti myös maaliskuussa Grand Criterium de Vitessessä, jossa se paineli ennätystuloksensa 09,4 ja edelle jäivät vain hurjat Bold Eagle ja Billie De Montfort. Viime kaudella se voitti kaksi lähtöä myös Italiassa, ja heinäkuinen Gran Premio Tino Triossi -voitto Napolissa on oriin uran rahallisesti (74 000 €) suurin onnistuminen.

Dijonin ohjastaja-valmentaja Romain Derieux tulee Kouvolaan kolmen hevosen kanssa: Falimity kilpailee kolmivuotislähdössä ja Vakato stayer-lähdössä. Derieux’lla oli ennen Kymi GP -viikkoa tältä vuodelta ohjastajana 27 ja valmentajana 32 voittoa.

 

 

Spitcam Jubb

Spitcam Jubb ei vielä kolmi- ja nelivuotiskausilla osoittanut tähden elkeitä, mutta vuonna 2016 se otti jo kolme arvokasta V75-voittoa. Todellinen läpimurto tapahtui kuitenkin 2017, jolloin ruuna meni Sweden Cupissa ennätyksensä 09,5, voitti seitsemän kertaa ja tienasi yhden kauden aikana yli 1,7 miljoonaa kruunua. Uran suurin ykkönen tuli viime elokuussa Åbyn 3140 metrin kisasta Lyon Grand Prix’stä. Syyskuussa se sijoittui seitsemänneksi UET Trotting Masters -finaalissa niukasti ennen Midnight Houria. Ruuna pääsi tänäkin vuonna Sweden Cupin finaaliin, jossa jäi kuitenkin hännille.

Spitcam Jubb on yhden miehen hevonen, sillä Bollnäsissä vaikuttava harrastaja Micael Broberg on sen omistaja, kasvattaja ja valmentaja. Loviisasta lähtöisin oleva Kaj Widell on puolestaan vaikuttanut vuosikymmeniä Ruotsissa, ja lainaohjastajana hän on menestynyt viime aikoina hienosti. Viime kaudella Widell ajoi oman voittoennätyksensä, 116 ykkössijaa vuoden aikana.

 

Bret Boko

Bret Boko on Suomen ykkössarjojen tunnollisia työmyyriä. Kymmenvuotias ruuna aloitti uransa Stig H Johanssonin valmennuksessa Ruotsissa, mistä se siirtyi nelivuotiaana Suomeen ja Markku Niemiselle. Uran selkeä kohokohta oli vuoden 2015 Finlandia-Ajon voitto. Samana vuonna Bret Boko myös osallistui Elitloppetiin ja se palkittiin Ravigaalassa vuoden parhaana lämminveriravurina. Samana vuonna Bret Boko osallistui myös Kymi GP:hen, jossa se oli seitsemäs.

Hieman hiljaisemman kauden 2016 jälkeen viime vuosi palautti Bret Bokon suomalaisravurien eturiviin. Ruuna juoksi 37 starttia, joista se voitti kahdeksan ja ansaitsi yli 77000 euroa. Tältä kaudelta voittoja on jo neljä ja koko uralta peräti 43 – viimeisin niistä viime viikon perjantailta, jolloin Bret Boko voitti Turussa ylivoimaisesti hurjasta 1.06,5-avauksesta huolimatta. Uransa 44. ykkössijaa Bret Boko saalistaa jo tiistaina Teivossa välistartissa ennen lauantain Kymi GP:tä.

 

 

 

T.Rex

 

Tanskalaisruuna T.Rex on menestysvalmentaja Tapio Mäki-Tulokkaan tallin lippulaiva, jonka osaomistajana on myös valmentaja itse. Mäki-Tulokkan hevoset ovat usein voitokkaita, ja T.Rex on niistä se kaikkein voitokkain: viimeiseltä kahdelta ja puolelta kaudelta T.Rexillä on peräti 25 voittoa 37 startistaan. Menestystä T.Rex on niittänyt kotimaisissa T76-ympyröissä. Sillä on niistä lukemattomia voittoja, joukossa mm. sekä kulta- että hopeadivisioonafinaalien voitot.

Debyytti kansainvälisellä tasolla pilaantui Seinäjoki Racessa laukkaan. Harha-askeleet ovat muutenkin poikkeuksellisesti kiusanneet T.Rexiä viime aikoina, mutta kunto on kohdallaan, kuten T.Rex Lahden voittostartissaan osoitti. Kyvyt varmasti riittävät menestymään myös kansainvälisissä ympyröissä. T.Rex on vahva, nopea ja vauhtikestävä, joten sillä on kaikki hyvän hevosen ominaisuudet.

 

 

 

Kymi GP 2017 osallistujat 


1 Workout Wonder – Tommi Kylliäinen

 

Vuosi sitten USA:sta Suomeen muuttanut Workout Wonder on uudessa 
kotimaassaan osoittanut olevansa yksi Pohjoismaiden kovimmista 
kirikanuunoista. Sen Workout Wonder osoitti jo viime syksynä Solvalla 
Grand Prixn finaalivoitossaan, ja tältä kaudelta näyttönä on 
upea ykkönen Gävlen kultadivisioonafinaalista. Tuolla voitolla Workout 
Wonder sai myös kutsun Elitloppetiin, jonka taustajoukot kuitenkin 
jättivät väliin. Finlandia-Ajossa Workout Wonder oli viides ja 
kautensa avanneessa Helsinki-Ajossa se oli toinen. Seinäjoki-Racessa 
Workout Wonder laukkasi loppukaarteessa hyvän sijoituksen kirittyään 
jo voittaja Twister Bin tuntumaan.
Workout Wonder siirtyi suomalaisomistukseen yksivuotiaana huutokaupassa 
70 000 dollarin hinnalla. Tuolloiseen ostajajoukkoon kuului myös Antti 
Peltola, joka viime keväästä lähtien on omistanut Workout Wonderin 
yhdessä Jarno Kauhasen ja Kari Lähdekorven kanssa. Oritta 
valmentavalla Jarno Kauhasella on kokemusta Kymi GP:ssä 
menestymisestä, sillä tallin aikaisempi tähtiravuri Womanizer S 
voitti kisan vuonna neljä vuotta sitten. Vuotta aikaisemmin Womanizer S 
oli kisan kakkonen. Molemmilla kerroilla rattailla oli nyt Workout 
Wonderia ajava Tommi Kylliäinen.

 

 


2 Buzz Mearas – Jorma Kontio   

Bold Eaglen omistaja Pierre Pilarski hankki Buzz Mearasin ykkösoriinsa 
menestysten innoittamana talliinsa Ruotsista ja Lutfi Kolgjinin 
valmennuksesta toiseksi tähtiluokan ravuriksi keväällä 2016. 
Tuulennopea ruuna on päässyt Pilarskin omistuksessa ja Vincent 
Lacroixin valmennuksessa kilpailemaan hieman harvakseltaan. Se loukkasi 
itseään viime kaudella ja joutui pitämään lähes puolen vuoden 
paussin. Sitä ennen se oli ehtinyt aloittaa ranskalaisväreissä 
kahdella voitolla ja kakkossijalla. Kolgjinin valmennuksessa ruunan 
kovin esitys oli Axel Jensenin muistoajon voitto Norjassa ajalla 10,4. 
Ranskan aikanaan suurin voitto on Charlottenlundin Copenhagen Cup 
-päivän 2016 nelivuotiseliitin noin 20000 euron arvoinen ykkönen. 
Kovin suoritus tuli Sweden Cupissa, missä ruuna meni ennätyksensä 
09,7 hävitessään niukasti Volsteadille karsinnassa. Finaalissa 
menestyshaaveet kariutuivat lähtölaukkaan. Kööpenhaminassa on mennyt 
hyvin, sillä Buzz Mearasin avausesitys UET Trotting Masters -kisoissa 
tänä keväänä Copenhagen Cupissa päättyi kolmossijaan Cruzado De 
La Nochen voittaessa. Gabriele Gelorminin ajamana Buzz Mearasille jäi 
hieman jossiteltavaakin, kun tilaa johtavan Nadal Brolinen takaa ei 
missään vaiheessa ilmaantunut.
Ruuna on todella nopea lähtemään auton takaa, ja Jorma Kontio 
ohjastaessa sitä Kymi GP:ssä ensimmäistä kertaa valjakko varmasti on 
iso tekijä kiihdytyksessä juoksupaikkoja jaettaessa. Tietenkin sen 
nopeudella on varmasti käyttöä myös loppusuoralla.


 

 


 

3 Timoko – Björn Goop

 


Tuore Elitloppet-voittaja Timoko on yli 4,8 miljoonan euron 
voittosummallaan eniten ansainnut Ranskassa syntynyt ravuri. Timoko on 
jo kymmenvuotias, mutta kilpailee edelleen maailman huipulla, 
viimeisimpänä meriittinään Elitloppetin voitto. Karsinnassaan 
kolmanneksi sijoittunut Timoko yllätti kaikki nappaamalla finaalissa 
johtopaikan, jolta se hallitsi Euroopan suurinta sprintterikilpailua 
täysin suvereenisti. Voittoaika 1.09,0 on myös Timokon uusi ennätys. 
Elitloppetin voitto oli Timokon uran toinen, ja kaikkiaan se on 
osallistunut Elitloppetiin jo viidesti. Voittojen lisäksi tuomisina on 
ollut kaksi kolmossijaa.
Aikaisemmin tällä kaudella Timoko on ehtinyt voittaa Grand Criterium 
de Vitessen. Napolin Lotteria-ajossa se oli tänä vuonna viides. 
Aikaisempina vuosina Timoko on mm. voittanut kolme- ja nelivuotiaiden 
Kriteriumit, Prix de Francen ja Criterium Continentalin. Arvokkaimmat 
kakkossijansa Timoko on ottanut Prix dAmeriquesta ja Yonkers 
Internationalista. Prix dAmeriquessa Timoko on sijoittunut myös 
kolmanneksi.
Kymi GP:hen Timoko tulee jo neljättä kertaa. Kolme vuotta sitten se 
voitti, kaksi vuotta sitten se oli viides ja viime vuonna kolmas. Oriin 
rattailla on Euroopan johtaviin raviohjastajiin kuuluva Björn Goop.

 

 

 


 

4 Carabinieri – Johan Untersteiner

Tämän vuoden kisan ainoa ruotsalaisvieras Carabinieri tunnetaan 
erityisesti kovasta loppurynnistyksestään. Viime startissaan 
Mantorpissa se kiri kultadivisioonan ykköseksi hienolla 2600 metrin 
ajalla 12,3a ja sitä edellisessä kisassaan se oli neljäs Copenhagen 
Cupissa. Alkukaudesta Carabinieri kilpaili Ranskassa, missä se 
valloitti kahdesti maan pääradan Vincennesin ja oli Afghan Barbesin 
jälkeen Prix dAubussonin kakkonen ennätysajallaan 10,4ake. Ranskan 
voittojen välissä Carabinieri poikkesi myös Ruotsissa voittamassa 
hopeadivisioonafinaalin.
Nuorena Carabinierin paras saavutus oli Ruotsin Derbyn karsintavoitto. 
Finaalissa se starttasi suosikkina, mutta ei tuolloin ollut 
parhaimmillaan. Viime keväänä Carabinierille tehtiin polvioperaatio, 
jonka jälkeen se palasi radoille syyskuussa entistä ehompana.
Carabinierin valmentaja, itävaltalaistaustainen Peter Untersteiner on 
Ruotsin viime vuosien menestyneimpiä raviurheilijoita. Kouvolassa 
Carabinierin ohjissa on valmentajan poika Johan Untersteiner, joka 
itsekin pyörittää sadan hevosen valmennustallia. Johan Untersteinerin 
tuoreita meriittejä ohjastajana on mm. Elitloppetin kakkostila 
Propulsionin rattailla.

 

 

5 Up And Quick – Joseph VerbeeckPrix dAmerique -voittaja 2015 Up And Quick ei varsinaisesti 
esittelyjä kaipaa, eikä liioin sen ohjastaja, nelinkertainen Prix 
dAmeriquen ja kahdesti Elitloppetin voittanut belgialainen Joseph 
Verbeeck. Up And Quick on Timokon kaltainen ikimenestyjä, joka nousee 
aina uudestaan. Vuonna 2016 Prix dAmeriquen jälkeen oriin lonkassa 
havaittiin murtuma. Koko ura oli vaakalaudalla, kun Up And Quickillä on 
ollut runsaasti astutuskäyttöäkin, mutta niin vain ori palasi 
joulukuussa Monsissa Belgiassa radalle ja voittokantaan. Paluu 
kansainväliselle huipulle on tapahtunut pikkuhiljaa, mutta 
viimeistään huhtikuun lopussa Argentanin Criterium Vitesse de Basse 
Normandien voitossaan rataennätyksellä 09,4 maililla keulasta helposti 
ori näytti kuuluvansa edelleen huipulle. Argentanin rata on 1600 metrin 
mittainen.
Elitloppetin karsinnan vaisuhko juoksu johtavan Nuncion takaa jätti 
kuitenkin taas epäselvyyttä vireestä, mutta Up  And Quick on siis 
näyttänyt jo monta kertaa tulevansa aina takaisin. Menestys eli 
sijoitus kolmen joukossa Kouvolassa nostaisi voittosumman yli kahden 
miljoonan euron! Up And Quick on myös varsinainen allround-hevonen, 
sillä sen suurimpien voittojen joukkoon kuuluvat Prix de Parisin 4150 
metrin matkalla juostut 180000 euron arvoiset ykköset kahtena vuonna 
peräkkäin 2014-15. Se oli myös Prix dAmeriquen kakkonen vuonna 
2014.

 6 Seabiscuit – Mika Forss

 

 

Kymmenvuotias Seabiscuit on taas palannut Suomen huipulle. Maaliskuussa 
se voitti Helsinki-Ajon ja viimeistelystartissaan Porin 
kultadivisioonassa Seabiscuit voitti vakuuttavasti johtavan rinnalta. 
Finlandia-Ajossa ruuna oli ennätyksellään 10,7a seitsemäs, 
Seinäjoki-Racessa se taipui keskeytykseen. Viime vuonna ruuna kilpaili 
vain viidesti ja oli parhaimmillaan, kun se voitti Vermossa huippuajalla 
11,4ake.
Nuoruusvuotensa osakasvattajansa Timo Nurmoksen valmennuksessa 
Ruotsissa ollut Seabiscuit on kuuden vuoden takainen derbyvoittaja. 
Aikuisiällään se on voittanut mm. C.T. Ericssons Memorialin, Ruotsin 
hopeadivisioonafinaalin, Killerin Eliitin ja Suomen Mestaruuden, jonka 
voittaessaan se oli jo nykyisen valmentajansa Ivar Holmlundin 
valmennuksessa. Seabiscuit on päässyt kilpailemaan urallaan varsin 
katkonaisesti. Viisivuotiskaudellaan se ei kilpaillut kertaakaan ja 
toistaiseksi se ei ole vielä yhtenäkään vuonna juossut yli kymmentä 
starttia vuodessa. Seabiscuitin volttiennätys 12,7ke oli aikanaan myös 
Suomen ennätys. Kymi GP:hen Seabiscuit osallistuu kolmatta kertaa. 
Kaksi vuotta sitten se oli kisan neljäs ja viime vuonna yhdeksäs.

 

7 Big Headache – Veli-Pekka Toivanen

     

 

Big Headache on tämän vuoden Kymi GP:n jokerikortteja. Ruuna on kisan 
vähärahaisin osallistuja, mutta se osoitti viime startissaan 
Killerillä kilpailevansa elämänsä kunnossa. Big Headache sai 
myöhään kiritilaa ja kiri vinhasti ehtien aivan voittaneen T.Rexin 
tuntumaan. Muutenkin ruunan esitykset ovat olleet positiivisia.
Viime vuonna Big Headache oli kilpailemassa Ranskassa, mistä käsin se 
saavutti seitsemällä yrityksellä yhden voiton. Alkuvuodesta Big 
Headache oli valmennuksessa myös Ruotsissa, missä se myös voitti 
kertaalleen. Varsavuosinaan Big Headache onnistui oikeisiin aikoihin. 
Kriteriumissa se oli yllättäjänä kolmas ja Derbyssä vielä 
suurempana yllättäjänä neljäs. Muita saavutuksia ikäluokkakisoissa 
olivat Oulu Expressin viides ja Kuopio Stakesin kuudes sija.
Big Headachen ohjissa on sen valmentaja Veli-Pekka Toivanen. Pitkään 
mm. Italiassa vaikuttanut Toivanen on todellinen 
ravimaailmankansalainen, joka siirtyi keväällä valmentamaan hevosia 
Big Headachen omistajan tiloihin Leppävirralle. Jalohepo Oy:n 
aikaisemmista menestyshevosista tunnetuin on Surprise Lord, joka 
sijoittui viime vuonna jo Reima Kuislalle myytynä Kymi GP:n 
seitsemänneksi.
 

 


 

 

8 Trebol – Ganriel Pou Pou

 

  
Kilpailun kolmas kymmenvuotias osallistuja Trebol on Espanjassa 
syntyneenä melkoinen harvinaisuus kansainvälisen tason huippuravurina. 
Uransa alkuvuodet se kilpaili Mallorcalla, mistä saaren ylivoimainen 
ykkösravuri siirtyi viisivuotiskaudellaan pysyvästi Ranskaan 
kilpailemaan. Parin viime vuoden aikana se on kilpaillut myös muualla 
Euroopan suurkilpailuissa.
Kouvolassa Trebolilla on paljon puolustettavaa, silä se on voittanut 
Kymi GP:n kahtena viime vuonna. Molemmilla kerroilla sympaattisen 
Gabriel Pou Poun suojatti on juhlinut yllättäjänä, sillä Trebol on 
voittanut kertoimilla 15,4 ja 16,0. Kouvolan voittojen lisäksi Trebolin 
uran suurimpia täysosumia ovat ykköset Prix de Luxembourgissa, Prix du 
Cantalissa ja Prix de Chateaurenardissa, jotka kaikki ajetaan 
Vincennesin radalla Ranskassa. Pohjoismaissa Trebol on saavuttanut Kymi 
GP -voittojen lisäksi kolmossijan Copenhagen Cupissa.
Tänä vuonna Trebolin ei ole vielä saavuttanut suuria mainetekoja. 
Alkukauden parasta antia on ollut Prix de Belgiquen viides sija, mutta 
viime startissa syntynyt uusi ennätys 11,5ake kertoo oriin olevan taas 
tuloillaan. Viime starttiinsa Trebol palasi kolmen kuukauden 
kilpailutauolta.

 


9 Dreammoko – Gabriele Gelormini

 
Kymi GP 2017 lienee ensimmäinen UET Trotting Mastersin osakilpailu, 
jossa isä ja poika juoksevat vastakkain, ja kyseessä on siis tietenkin 
Richard Westerinkin tallin kaksikko Timoko ja sen nelivuotias poika 
Dreammoko. Elitloppet-viikonloppuna ne jo juoksivat samoissa raveissa, 
kun Timoko sensaatiomaisesti voitti Elitloppetin, ja samana päivänä 
Dreammoko kiri hänniltä kolmanneksi Nelivuotiseliitissä Björn Goopin 
ajamana ajalla 10,1/1609 metriä.
Nelivuotiaan oriin toistaiseksi suurin voitto on huhtikuulta 
Vincennesistä ikäluokan perinteisen suurkilpailun Prix Phaetonin 
ykkönen 54000 euron palkinnolla 2850 metrin matkalla keulasta ajalla 
14,8 tasoituslähdössä. Tuon kisan kunniataulusta löytyy mahtavia 
nimiä: muiden muassa Bold Eagle, isänsä Timoko, Tenor De Baune ja 
moni muu legendaarinen hevonen. Phaetonissa se voitti kaikki Ranskan 
ikäluokan kovat nimet, ja kuukautta aiemmin se hävisi vain Discours 
Joyeuxille tienatessaan Prix Selectionista 60000 euroa ajalla 11,5. Tuo 
tulos tuli myös tasoituslähdössä 2175 metrin matkalla. Dreammoko on 
nelivuotiaana maailman huippuja kohdatessaan uransa kovimmassa paikassa, 
mutta alkukauden esitykset eivät sulje pois sen 
menestysmahdollisuuksia. Kymi GP:n ainoa nelivuotias voittaja 
toistaiseksi on BWT Magic vuonna 2000.
Dreammokoa ajaa sen vakio-ohjastajaksi tällä kaudella noussut 
Gabriele Gelormini. Italialaissyntyinen vasta 25-vuotias kuski on 
noussut raketin lailla Ranskan markkinoiden kärkinimiin. Tänä vuonna 
hän on 49 voitollaan kärrylähtöjen liigan Ranskan seitsemäs.

 


 

10 Jonesy – Tuomas Korvenoja  

 

Tuomas Korvenojan oma kasvatti Jonesy on tehnyt suomalaishevoseksi 
huomattavan kansainvälisen uran. Ori on kilpaillut Suomen lisäksi 
Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Ranskassa ja USA:ssa, missä se kävi 
viime syksynä osallistumassa Yonkers Internationaliin. Suurimman 
kansainvälisen voittonsa Jonesy otti kolmevuotiaana, jolloin se voitti 
suuryllättäjänä Ruotsin Breederss Crownin, jossa ykköspalkinto 
oli lähes 100 000 euroa. Samana vuonna Jonesy oli kolmevuotiaiden 
EM-kisan kolmas Ranskan Vincennesissä. Suomen Kriteriumissa se 
sijoittui viidenneksi.
Nelivuotiaana Jonesy voitti väkivahvalla juoksulla Suomen Derbyn ja se 
onkin Seabiscuitin ohella kisan toinen kotimainen derbyvoittaja. 
Nelivuotiskauden muita kohokohtia olivat Kungapokalenin ja 
Sprintermästarenin viitossijat Ruotsissa sekä Grosser Preis von 
Deutschlandin nelossija Saksassa.
Viisivuotiaana Jonesy ei onnistunut odotetusti, mutta viime kaudella 
kuusivuotiaana se nousi yhdeksi Suomen parhaista ravureista. Jonesy 
voitti Suomen Mestaruuden ja oli Suur-Hollola-Ajossa kolmas, molemmat 
saavutukset olivat 30 000 euron arvoisia. Tällä kaudella se on ollut 
kuudes Seinäjoki-Racessa ja viimeksi kakkonen Killerin Eliitissä 
uudella ennätyksellään 10,7a.